İlk çeyrekte konut kredisi hacmi % 100 büyüdü!

Yılın ilk çeyreğinde konut kredisi büyümesinin % 100 artışla % 4.6’ya ulaştığını belirten Hangikredi.com CEO’su Yılmaz Sonışık, son 5 haftada neredeyse her hafta 1 milyar TL’lik artış olduğunu kaydetti. Sonışık, son gelişmeleri ve en uygun kredinin nasıl seçileceğini Emlakjet’e anlattı

Konut kredisi nde tüm bankaların sunduğu fırsatları aynı anda karşılaştırma imkanı veren Hangikredi.com ’un CEO’su Yılmaz Sonışık, piyasada son dönemde yaşanan gelişmeleri Emlakjet ’e anlattı. 2016 yılının ilk çeyreğindeki konut kredisi büyümesinin % 2,3 oranında iken, 2017’nin ilk çeyreğinde % 4.6 oranında gerçekleştiğini kaydeden Sonışık, kredi hacminin bu sürede % 100 büyüdüğünü, bunun sektörün gelişimini görmek adına çok önemli bir veri olduğunu kaydetti.

8 ayda kredi 158 milyar TL’den 171 milyar TL’ye geldi

KDV ve tapu harcı indirimleri gibi hükümet destekleri ile kampanyaların kredi pazarı canlandırdığını vurgulayan Sonışık, her yıl yaklaşık % 14-15’lik bir kredi büyümesi olan sektörde asgaride bu tür bir büyümenin gerçekleşmesinin beklenebileceğini söyledi. Sonışık, “Konut kredileri 2016 Ağustos'tan bu yana sürekli bir artış içinde, kümülatif konut kredisi tutarı 158 milyar TL den 171 milyar TL ye yükseldi. Özellikle son 5 haftada ciddi bir yükseliş var, toplamda binde 5-binde 6 civarlarında, neredeyse her hafta ise 1 milyar TL lik bir artış oldu diyebiliriz” diye konuştu. Sonışık, kampanyaların sona ermesi ve referandumun da etkisiyle Nisan ayında kredi büyümesinde bir miktar yavaşlama olabileceğini ancak sonrasında gayrimenkul pazarının yeniden daha da canlanarak büyümeye devam etmesinin beklenebileceğini kaydetti.

En çok sorgulanan tutar 120 bin TL, vade 10 yıl

Hangikredi.com üzerinden kullanıcıların eğilimlerini analiz eden Sonışık, kullanıcıların kredide en çok sorguladığı vadenin 120 ay, en sık sorguladıkları kredi tutarının ise 120 bin TL olduğunu söyledi. Kredi maliyetlerinin bankalar için sürdürülebilir olmadığını ancak bugün için piyasa koşullarına ayak uydurduklarını belirten Sonışık, “Bir çıkış noktası aranıyor, sürekli böyle gitmeyecektir. Diğer taraftan fiyatlar da yavaş yavaş artacaktır. Kampanyaların 240 ay vadeli olmasa da başka modellerle sürmeye devam etmesi ile birlikte kredi pazarının da büyümesi devam edecektir” değerlendirmesini yaptı.

En uygun krediyi nasıl seçersiniz?

Konut alıcıları nın en uygun krediyi seçmeden önce aylık ne kadar ödeyeceğini belirlemesinin önemine dikkat çeken Sonışık, şöyle devam etti: “Bankalar gelirinizin maksimum yarısına kadar kredi verebilirler. Aylık geliriniz 6 bin TL olsun, aylık taksidi en fazla 3 bin TL bir kredi alabilirsiniz anlamına geliyor. Bunu baz alarak bir ödeme planı belirlemeniz şart. Bir diğer kıstas, peşinat tutarı… 300 bin TL'ye ev alacağınızı varsayalım, cebinizde bunun asgari % 20’si yani 60 bin TL peşinat için bulunması gerekiyor. Bu bulunmadan zaten konut kredisi alamazsınız. Ya daha ucuz bir ev bulmalısınız ya da peşinatı artırmalısınız. Bu iki noktayı geçtiktan sonra tabii ki sıra faiz oranına geliyor. Dosya masrafları ve sigortalar peşinden geliyor.”

Sigortayı bankadan yaptırmak zorunda değilsiniz

Tüketicilerin sigortayı krediyi veren bankaya yaptırmasının şart olmadığını ancak bu konuda çok fazla bilgi sahibi olunmadığını kaydeden Sonışık, “Bankalar kredi verirken sigortayı kendilerinden yapmak için bir iki baz puan daha aşağıda kredi sunabilirim diyor. Tüketici karşılaştırıp karar verebilir, dışardan yaptırırsa daha ucuza alabiliyorsa, karşılaştıracak. Örneğin kredi hayat sigortası bir sigorta şirketinden alındığında daha ekonomik olabiliyor. Kredi yanında sigortalar da araştırılmalı ve kredinin toplam yıllık maliyet oranına bakılmalı” dedi.

Konut almadan 6 ay piyasayı iyi izleyin

Sonışık’ın verdiği bilgiye göre, yatırımcılar çok daha kısa sürede yatırım kararı alınabilse de yaşam için konut satın alma süreci Türkiye’de 6 ay gibi bir süre olmalı ve alıcılar bu sürede fiyat değişimlerini sıkı takip etmeli. Böylece kampanya döneminden önce firmalar fiyat artışlarına gidiyorlar mı, daha net karşılaştırabilirler.

600 bin ziyaretçi tüm kredileri aynı anda karşılaştırıyor

Hangikredi.com olarak anlaşmalı oldukları bankalardan özel faiz oranları alabildiklerini ve dönemsel olarak fırsatlar yaratabildiklerini belirten Sonışık, tüketicilerin site üzerinden tüm bankaların verileriyle kredi karşılaştırmasını çok kısa sürede yapabildiklerini kaydetti. Sonışık, şöyle devam etti: “Örneğin 200 bin TL’lik 120 ay vadeli konut kredilerini görmek istiyorum dediğinizde bütün piyasayı saniyesinde görüp masraflarıyla karşılaştırabiliyorsunuz. Tek tek bankalardan tek bir bankada bile 45 dakika, şubeler arasını karşılaştırsanız bir gününüzü alabiliyor. Faiz oranları da çok değişken, anlık veriye ulaşmak tüketici için bu noktada önemli. Konut kredisi Mart ayı ziyaretçi sayımız yaklaşık 600 bin ve rakam hızla artıyor.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi