İlk gayrimenkul sertifikası talebi 29 Mart’ta alınacak!

İlk kez Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinde başlayan ‘gayrimenkul sertifikası ihracı’ için talep toplama 29 Mart’ta başlıyor. Metrekare fiyatı 4.250 TL olan projenin 1 metrekaresi karşılığı hisseyi 42.5 TL’ye alanlar, sertifikaları biriktirerek ya daire ya da hissesinin bedelini alacak

Bir konut projesi temelden satışa çıktığı andan itibaren sertifikası da metrekare bazında satışa çıkarılarak tıpkı borsadaki gibi işlem görmesine imkan veren gayrimenkul sertifikası , Türkiye’de ilk kez TOKİ öncülüğünde Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinde başladı. Metrekare fiyatının 4.250 TL olduğu projenin 1 metrekaresini (1 payını) 42.5 TL’ye alabilecek küçük yatırımcılar, inşaat yükseldikçe ve projede fiyatlar arttıkça prim sağlayabilecek. Yatırımcılar isterlerse proje tamamlandığında biriktirdikleri sertifikalar karşılığındaki daireye sahip olabilecek, isterlerse de bu sertifikaları o günkü değeri üzerinden satarak kazancını alabilecek. Proje bittiğinde elinde yeterli sayıda sertifika olmayıp daire satın almak isteyenler de bu sertifikaları peşinat olarak kullanabilecek. Sistem böylece gayrimenkule yatırım yapmak isteyen ancak büyük birikimlere sahip olmayan yatırımcıları ve dolayısıyla sektörü desteklemeyi amaçlıyor.

TOKİ güvencesiyle yarım kalma riski yok

SPK tarafından yapılan düzenlemeyle gayrimenkul sertifikasına yatırım yapan vatandaşların haklarının korunmasının öncelikli ilke olarak benimsendiğinin altını çizen Ertaş, “Bu projenin tamamlanma garantisi TOKİ tarafından sağlanmıştır. Bu çerçevede gayrimenkul sertifikası satışından toplanan paranın başka alanlarda kullanılması yasaklanmıştır. Dolayısıyla projenin yarım kalma ihtimali ortadan kaldırılmıştır” değerlendirmesinde bulundu. Ertaş, gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmek için ihraççı şirketin önce bir proje hazırlaması, sonra ilgili belediyeden ve diğer kurumlardan gerekli ruhsat ve izinleri alması ve ardından SPK’ya başvurması gerektiğini vurguladı.

İsteyen başka yatırımcıya devredip çıkabilecek

Borsa İstanbul’da işlem görecek senetler için Vakıf Yatırım aracılığı ile herhangi bir bankadan alım yapılabilecek. İnşaatın yapım süresi olan 36 ay sonunda projeden daire satın almak isteyenlerin sertifika hisseleri, satış vaadi sözleşmesi ile birlikte daire borsa işlemlerinden çıkarılacak ve dairenin tapusu hemen sahibine teslim edilecek. Proje tamamlandığında daire satın almak istemeyenler ise 36 ay boyunca diledikleri zaman pay senetlerini başka yatırımcılara devredebilecek. Proje tamamlandığında inşa edilen gayrimenkuller açık artırma ile satılabilecek ve satış geliri pay sahiplerine payları oranında dağıtılacak.

31 Mart’ta talep toplamaya son

Yüzde 28.6’sı halka arz edilerek sertifika ihracına ayrılacak olan projede 29 Mart’ta talep toplanmaya başlanacak ve bu süre 31 Mart’ta son bulacak. İlk defa farklı gelir gruplarının aynı projeye yatırım yapma fırsatı bulacağı proje, kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerde de yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabilecek. Sertifikalardan elde edilecek gelirin projenin finansmanında kullanılabilmesi de firma üzerindeki kredi faiz yükünün de hafifleyeceği öngörülüyor.

Projede 9 blokta 723 konut var

50 bin 696 metrekare alan üzerinde yükselen Park Mavera 3 projesi 9 bloktan meydana geliyor. Toplam 723 konuttan oluşan projede büyüklükleri 49 metrekare ile 231 metrekare arasında değişen konut seçenekleri yer alıyor. Projede konutların yanı sıra 31 adet de ticari ünite bulunuyor. Park Mavera projesinde metrekare birim fiyatları 4 bin 200 TL’den başlıyor. Ulaşım açısından da kolaylık sağlayan proje, 3. Çevreyolu Bağlantısı, Kuzey Marmara Otoyolu Bağlantısı, 3. Havalimanı Yolu Bağlantısı Kavşakları'na ulaşım imkanı sağlanıyor. İnşaatı devam eden yeraltı treni, tramvay ve havaray gibi toplu ulaşım imkanı bulunan bölge, 3. Havalimanı'na da 13 km mesafede yer alıyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi