Konutta devlet desteği en erken 3 yıl sonra

Türk vatandaşlarının ilk konut edinimine devletin bir kereye mahsus olmak üzere destek olmasını amaçlayan, Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik, 26 Ağustos 2016’da yürürlüğe girecek. Yönetmelik kapsamında sağlanacak devlet desteğinden en erken 2019 yılının Mart ayından sonra faydalanılabilecek

[if gte mso 9]> 0 0 1 1067 6082 ktütükt 50 14 7135 14.0 96 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Tamamı kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının ilk konut edinimine devletin bir kereye mahsus olmak üzere destek olmasını amaçlayan, Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik 26 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, yayım tarihinden altı ay sonra, 26 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girecek. Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu avukatlarından Alp Erçetin, yönetmelik ve maddelerinin konut alıcılarına neler getirdiğini EmlakJet okuyucuları için 8 başlıkta aktardı.

1. Önce ‘Konut Hesabı’ açılıyor

Yönetmelik kapsamında belirlenen devlet katkısından yararlanmak için herhangi bir bankanın yurtiçi şubesinde, Türk Lirası cinsinden (a) mevduat; veya (b) katılım fonu hesabı açılması zorunludur. Bu koşulu yerine getiren Türk vatandaşları, yönetmelik kapsamında katılımcı olarak tanımlanmışlardır. Katılımcılar, konut edinimine ilişkin gerçekleştirecekleri ödemeleri, yönetmelikte öngörülen usule uygun şekilde açılacak konut hesabına yatıracaklardır.

Konut Hesabı, daha önceden konut sahibi olmayan Katılımcı tarafından, yalnızca bir kereye mahsus olarak tek bir bankada açılabilir. Bu doğrultuda, katılımcı, birden fazla Konut Hesabı açtıramaz. Birden fazla Konut Hesabı açtırılması halinde, yalnızca ilk açılan Konut Hesabı için devlet katkısı ödenir.

[if !supportLists] · [endif] Konut Hesabı’nın açılmasını takiben, Katılımcının Konu Hesabı’nı başka bir bankaya taşıma hakkı bulunmamaktadır.

[if !supportLists] · [endif] Konut Hesabı yalnızca bireysel olarak açılabilecek olup, Konut Hesabı’nın ortak hesap olarak açılması mümkün değildir.

[if !supportLists] · Banka, Konut Hesabı açmak için başvuruda bulunan katılımcının tamamı kendi adına kayıtlı, kat mülkiyeti, kat irtifakı ve yapı kullanma izin belgesini haiz bir konutu olup olmadığını Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden kontrol eder. Katılımcının böyle bir konutu olduğunun tespit edilmesi halinde, katılımcı Konut Hesabı açamaz.

2. Devlet katkısı için düzenli ödeme yapılıyor

Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için, aylık ya da üç aylık dönemler için belirlenecek ödeme planına uygun şekilde düzenli olarak ödemelerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yönetmelik kapsamında, katılımcının Konut Hesabı’na yapacağı ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır ise 2.500 TL olarak belirlenmiştir. Katılımcının belirlenen bu alt ve üst sınır içerisinde kalmak koşuluyla, farklı tutarlarda ödeme yapma hakkı bulunmaktadır. Ayrıca katılımcı, Konut Hesabı’ na yapacağı ilk ödemeye mahsus olarak, üst sınırı aşan (30.000 TL’yi geçmemek üzere) bir tutarda da ödeme yapabilecektir.

Katılımcının aylık ödeme planını seçmesi durumunda bir yıl içerisinde en fazla üç defa, üç aylık ödeme planını seçmesi durumunda ise bir yıl içerisinde yalnızca bir defa ödeme yapmama hakkı bulunmaktadır.

3. Hesaptan 1 yılda 3 kez para çekene destek yok

Katılımcıların, aşağıda detaylı şekilde açıklandığı üzere, devlet desteğine hak kazanmaları için dikkat etmeleri gereken bir diğer husus ise Konut Hesabı’ndan para çekimine ilişkindir. Katılımcıya bir yıl içerisinde en fazla iki defa Konut Hesabı’ndan para çekme hakkı tanınmış, buna ilaveten para çekilmesini takiben Konut Hesabı’nda hesapta kalan bakiye tutarın, Konut Hesabı’nın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olamayacağı da belirtilmiştir.

Katılımcının, yukarıda belirtilen sınırları aşarak Konut Hesabı’na para yatırmaktan imtina etmesi, bir yıl içerisinde iki kereden fazla olmak üzere Konut Hesabı’ndan para çekmesi veya Konut Hesabı’nda kalan bakiye tutarın yönetmelikte öngörülen sınırların altına düşmesi halinde katılımcıya ait hesap, Konut Hesabı statüsünden çıkarılacak ve katılımcıya devlet desteği sağlanmayacaktır. Yönetmelikte ödemelere ilişkin alt ve üst sınırlar net bir şekilde belirlenmiş olduğundan, katılımcıların devlet desteği kapsamından çıkarılmamaları için, bu sınırlara özen göstermeleri önem arz etmektedir.

4. Destekten en erken 3 yıl sonra yararlanılabiliyor

Yönetmelik, katılımcıların yapacakları düzenli ödemelerin ödeme planına uygun olarak azami üç yıl boyunca devam etmesini öngördüğünden, Katılımcılar, yönetmelik kapsamında sağlanacak devlet desteğinden en erken 2019 yılının Mart ayından sonra faydalanabileceklerdir.

5. Devlet katkısından yararlanma koşulları neler?

Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmeleri için;

[if !supportLists] 1. [endif] Türk vatandaşı olmaları,

[if !supportLists] 2. [endif] 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle adlarına kayıtlı bir konut sahibi olmamaları,

[if !supportLists] 3. [endif] Konut edinim tarihine kadar, yukarıda detayları belirtilen koşullar dahilinde, asgari üç yıl boyunca konut hesabına düzenli ödeme yapmış ve bu ödemeleri tamamlamış olmaları,

[if !supportLists] 4. [endif] Devlet katkısı kapsamında destek sağlanacak konut haricinde 7 Nisan 2015 tarihinden sonra başka bir konut edinmemiş olmaları gerekmektedir.

6. Konut edinimini takiben 6 ayda başvuru yapılmalı

Yönetmelikte öngörülen koşulları sağlayan ve devlet desteğinden faydalanmaya hak kazanan katılımcının konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile Konut Hesabı’nın bulunduğu bankaya başvurması gerekmektedir.

Konut edinim tarihi;

[if !supportLists] 1. [endif] Kat mülkiyeti tapusu olan konut için konutun satış yoluyla tapuya tescil tarihi,

[if !supportLists] 2. [endif] Daha önceden yapı kullanma izin belgesine sahip konutun kat irtifakı tapusunun devralınma tarihi;

[if !supportLists] 3. [endif] Yapı kullanma izin belgesi, kat irtifakı tapusunun devralındığı tarihten sonra onaylanan konut için ilgili onay tarihi,

[if !supportLists] 4. [endif] Müstakil tapusu olan konut için konutun satış yoluyla tapuya tescil tarihi

olarak kabul edilmektedir. İlgili konutun tamamen katılımcı adına kayıtlı olması gerekmektedir.

7. Ödenecek devlet katkısı 15 bin TL’yi geçmiyor

Katılımcının devlet katkısına hak kazandığının tespit edilmesi durumunda, devlet katkısı, Konut Hesabı’nın açıldığı banka aracılığıyla katılımcının düzenli ödemelerinin süresine göre hesaplanarak ödenir.

[if !supportLists] 1. [endif] Düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olan katılımcı için sağlanacak destek, Konut Hesabı’ndaki birikim tutarının yüzde 15'idir. Ancak, bu tutar 13.000 TL’yi geçemez.

[if !supportLists] 2. [endif] Düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olan katılımcı için sağlanacak destek, Konut Hesabı’ndaki birikim tutarının yüzde 18'idir. Ancak, bu tutar 14.000 TL’yi geçemez.

[if !supportLists] 3. [endif] Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olan katılımcı için sağlanacak destek, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'sidir. Ancak, bu tutar 15.000 TL’yi geçemez.

8. Sektörün eleştirisi: “Büyükşehirler için yetersiz kalır mı?”

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle, konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarının, sağlanacak devlet desteği ile konut sahibi olmaları kolaylaştırılmış olmakla birlikte, yönetmeliğin uygulaması ve kapsamı bakımından eleştirilen birçok nokta ve açık olmayan hususlar bulunmaktadır. Özellikle, katılımcılara sağlanacak devlet katkısının konut edinimi gerçekleştikten sonra katılımcıya ödenecek olması sektörde eleştirilmekte ve azami tutarı 15.000 TL olarak belirlenmiş olan devlet katkısının, büyükşehirler için yetersiz kalacağı ifade edilmektedir. Sektörden gelecek eleştiriler doğrultusunda, yönetmelik düzenlemelerinde önümüzdeki günlerde değişiklik yapılıp yapılmayacağını zaman gösterecek.

EmlakJet Haber

EndFragment

0 Takipçi