Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 1 Ekim’de yürürlükte

Önce Ocak’ta, ardından Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen, yatay yapılanma ve metrekare verimliliğini esas alan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı, ancak yönetmeliğin sektörün kendini hazırlayabilmesi için 1 Ekim 2017’de yürürlüğe girmesine karar verildi

İlk olarak Ocak 2017’de yürürlüğe girmesi planlanan, ardından Temmuz 2017’ye ertelenen Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği , bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Ancak şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesinin hedeflendiği ve plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapılaşma ile projelendirme ve denetime ilişkin usul ve esasların yer aldığı yönetmeliğin sektörün kendini tam anlamıyla hazırlayabilmesi için 1 Ekim 2017’de yürürlüğe girmesi kararı alındı.

Yönetmelik hangi maddeleri getiriyor?

1.

Binalar ın daha az katlı olması için taban alanına yönelik kurallar değişti. Eskiden TAKS % 40 ile sınırlıyken şimdi % 60'a kadar çıkarıldı. Bina arsada daha geniş taban alanına oturup yayılabilecek. Eski Yönetmeliğe göre çekme mesafeleriyle parselde 9 kat yapılması gereken örneğin 900 metrekare inşaat, şimdi parsele yayılarak 6 kat olarak yapılabilecek.

2.

Yeni yönetmelikle yoğunluğun artmasının engellenmesi hedeflenirken açıklanan madde şu şekilde: Yol cephesi 30 metre, derinliği 40 metre olan 1.200 metrekarelik düzgün bir dikdörtgen arsa yı örnek olarak ele alındığında; yüzde 40 TAKS ile taban oturumunun 480 metrekare olması gerekmektedir. Yeni yönetmeliğe göre yoldan 5’er metre komşulardan 3’er metre çekilmek sureti ile, 720 metrekarelik bir taban alanı olacak. Dar alana göre 5 kat yapılabilen arsaya, yeni düzenleme ile 3,3 katlı bina yapılabilecek, böylece yatay mimariye geçilecek.

3.

Eski uygulamada her katta, daireye özel kat bahçesi yapılabilirken yeni yönetmelikle ancak 2 katta bir kat bahçesi yapılabilecek. Ayrıca bu kat bahçeleri ortak alana dahil edilmiş olacak.

4.

Yeni yönetmelik ile artık birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek yaşanan karmaşanın önüne geçilmesi hedeflenirken 1+0 stüdyo daireler de yasaklanıyor. Bugünden itibaren bir daire en az 28,50 metrekare olacak ve 1+1 şeklinde tasarlanacak. Bu kapsamda yapılacak en küçük dairenin içinde 1 oturma odası (en az 12 metrekare), 1 yatak odası (en az 9 metrekare), 1 mutfak veya yemek pişirme yeri (en az 3,30 metrekare), 1 banyo veya yıkanma yeri (en az 3 metrekare) ve 1 tuvalet (en az 1,20 metrekare) bulunacak.

5.

Taslağa göre bir bölgede imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa; arazinin meyli, yolun durumu, mevcut yapıların özellikleri, yöresel ihtiyaçlar göz önünde tutularak, yeni parsellerin asgari ölçüleri belirlenecek.

6.

Teraslar ortak kullanım alanı olarak kabul edilecek. Havuz, bahçe düzenlemeleri terasa yapılabilecek.

7.

Yönetmelikle birlikte bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, çevredeki yapılara uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek için dış cephe boya ve kaplamalarının yanı sıra çatının malzemesini ile rengini seçebilecek.

8.

İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış ve bu yönetmelikte yer almamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapıların inşasında yöresel malzeme kullanılmasına ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye de yetkilendirilecek.

9.

Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.

10.

Ayrıca yola ve yan parsellere konan mesafe zorunluluğu, arsa payının düşmesine de neden olabilecek. Sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere zorunlu paratoner konulacak. Balkonlar alçıpanla bağımsız bölüm haline getirebilecek. Balkonların 2 m. genişliği geçmeyen kısımları emsal harici oldu.

11.

Yönetmelikte belirtilen yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi verilebilecek. Ancak kazı sahasında kazık, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hale gelecek.

12.

Ayrıca özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyeti üstlenilmek, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesiyle, ayrıca ruhsat alınmasına gerek kalmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.

13.

Yeni binalarda daha çok otopark yapılabilecek. Su basman kotu altında zorunlu otopark alanlarının 2 katı alanın ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü olan otoparkların emsal dışında yapılabilmesi mümkün oldu.

14.

Konutlarda kat yükseklikleri 3.60 m.'ye ticari ofislerde 4 m.'ye çıkarıldı.

15.

Hafriyat için yapı ruhsatı beklenmeyecek. İksa ve hafriyat ruhsatları, yapı ruhsatından önce verilebilecek.

16.

Bodrum katlar dışında emsal harici alanların toplamı, hiçbir şekilde inşaat hakkının yüzde 30’unu geçemeyecek. Bu maddeyle bir parsele verilen inşaat hakkının suiistimal edilmesini önlemek amaçlanıyor.

17.

Yol kotundan düşük ya da yüksek arazilerde, kademelendirmeye geçilecek. Bina ön cephelerinde olduğu gibi, arka cephesi yol kotundan 5 metreden fazla düşük veya yüksek yapılara, 6 metrede bir kademelendirme gelecek. Böylece önden 3 kat, arkadan 8 kat bina yapılamayacak.

18.

Yol boyu ticaretin olduğu konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verildi. Bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

19.

Binaların çatılarına yapılan baz istasyonları, estetik görünümlü olmak, fenni mesuliyeti üstlenilmek, maliklerin onayını almak, bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmamak ve yer seçim belgesi almak şartıyla ruhsata tabii olmadan yapılabilecek.

20.

Emsal harici depo miktarı ise azaltıldı. Binaların bodrum katında yapılan konutlara ait depoların % 10'u ve işyerlerine ait depoların % 50'si emsal harici olarak düzenlendi. Çokça eleştirilen bu oran eski yönetmelikte iki katı idi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi