‘Sertifika’ ile konut % 20 daha ucuza mı geliyor?

Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak ilk gayrimenkul sertifikasını ihraç edecek olan Vakıf Yatırım Genel Müdürü Şahin, “Sertifika sisteminde müteahhit bankaya faizi, tedarikçilere ise vade farkını ödemeyecek. Biz de pazarlık yapıyoruz. Konut daha uygun fiyatlara mal edileceği için ortalama % 20 daha ucuza gelecek” dedi

Türkiye'de ilk kez TOKİ öncülüğünde Makro İnşaat 'ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikası nın ilk ihracı Vakıf Yatırım tarafından 29-31 Mart'ta gerçekleştirilecek. Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, gayrimenkul sertifikası sayesinde müteahhit tarafından bankaya faizin, tedarikçilere ise vade farkının ödenmeyeceğini belirterek, "Bu sayede konut daha uygun fiyatlara mal edilecek, yatırımcılar daha uygun fiyatla konut alabilecek. Sertifika ile konut almak ortalama yüzde 20 daha ucuza gelecek. Çünkü ortalama metrekare fiyatının pazarlığını yapıyoruz. İhraç edilecek sertifika adedi de sınırlı. 139 milyon TL'lik sertifika ihraç edilecek" dedi.

Sertifika fiyatı nasıl belirleniyor?

Sertifika ihracı yapacakları Mavera Park projesinde bir metrekarenin 4 bin 250 lira olduğunu ve sertifika fiyatını ise 42,5 lira olarak belirlediklerini hatırlatan Şahin, “Sertifika fiyatını belirlerken toplam daire fiyatını sertifika adedine bölüyoruz. Diyelim ki daire fiyatı 600 bin lira. Sertifika adedi de 42 lira. Bunu bölerek kaç sertifika ile daire alınabileceğini söylüyoruz” diye konuştu. Bir metrekarenin 100 sertifika ile alınabileceğini dile getiren Şahin, burada bir metrekareyi 100'e bölerek düşük rakamlarla yatırım yapılabilmesinin önünü açtıklarını vurguladı.

Evrak, vergi ve beyannameye gerek yok

Sadece yeterli sertifikayı biriktirerek ev almak isteyenlerin tapu devrinde yüzde 1 KDV ve tapu harcı ödeyeceğini, evrak, vergi ve beyannameye gerek olmayacağını ifade eden Şahin, "Vatandaş, bütçesi kadar yatırım yapabilir, kendi gelirine göre kafasında bir ödeme planı yapar gibi sertifika biriktirebilir. Paraya ihtiyacı olduğunda kolaylıkla borsada satar. Tasarruf aracı olarak yatırım yapar. Evrak yok, vergi yok, beyanname yok" diye konuştu. Şahin, dairelerin ise 9 bin, 10 bin, 11 bin adet sertifikayla satılabileceğini bildirdi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi