Türkiye’nin % 92’si deprem riski altındaki kentlerde

Türkiye’de yaklaşık 19 milyonluk konut stoğunun yüzde 40 gibi önemli bir kısmı, riskli, yapı ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluşuyor. 78.7 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 92’lik bölümü, 1. ve 2. derece deprem kuşağı üzerinde kurulmuş kentsel alanlarda yaşıyor. Depremle mücadelede hayati rol ise inşaat malzemelerinde...

[if gte mso 9]> 0 0 1 321 1833 ktütükt 15 4 2150 14.0 96 800x600 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Yüzölçümünün yüzde 90’ı deprem kuşağı içinde yer alan Türkiye’deki konut stoğunun yaklaşık yüzde 40 gibi önemli bir kısmının, riskli, yapı ömrünü tamamlamış, sağlıksız ve ruhsatsız yapılaşmadan oluştuğu ifade ediliyor. 2015 yılı verileriyle 78.7 milyonluk Türkiye nüfusunun yüzde 92’lik bölümünün, 1. ve 2. derece deprem kuşağı üzerine kurulmuş k entsel alanlarda yaşadığı göz önüne alındığında, depreme dayanıklı yapılaşmanın önemi iyice anlaşılıyor.

Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, 1-7 Mart Deprem Haftası’nın deprem bilincini artırmak, sağlıklı ve güvenli binaların önemine dikkat çekmek için önemli bir fırsat olduğunun altını çiziyor.

Kentsel dönüşüm önemli bir fırsat

Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, Türkiye’de oturulamaz durumdaki 6.5 milyon konutun yenilenmesi için, kentsel dönüşüm ün önemli bir fırsat olduğunu vurguluyor. Depreme ve diğer tüm doğal afetlere dayanıklı, sürdürülebilir ve güvenli yapıların inşası için,  inşaat sektöründeki yönetmelik ve teknik standartlar arasındaki ilişkiyi güçlendirecek, çelişkileri sonlandıracak bir genel yönetmeliğe ihtiyaç olduğunu belirten Erel, “Üyesi olduğumuz Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin yürüttüğü Ulusal Bina Yönetmeliği Projesi’ni çok önemli buluyor ve destekliyoruz” dedi.

Yenileme sırasında binaların depreme dayanıklı olduğu kadar ısı yalıtımlı, çevreye duyarlı ve olabildiğince hafif yapı malzemeleri ile inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, şöyle devam etti: “Depreme dayanıklı yapılaşmada en hayati rolü inşaatta kullanılan malzemenin oynadığı unutmamalıyız. Malzemeler hafifliği ile binaların toplam ağırlığının, dolayısıyla depremde maruz kalacağı kuvvetlerin azalmasına yardımcı olmalıdır. Üyesi olduğumuz Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB), İTÜ ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümleri ile birlikte, Gazbeton Yapı Sistemi ile İnşa Edilmiş Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları oluşturulması için önemli bir AR-GE çalışması yürütüyor. 2014 yılında başlayan bu araştırma ve deneyler sonucunda elde edilecek veriler, ülkemizde yapıların deprem güvenliğinin artırılmasına önemli katkılar sağlayacak.”

EmlakJet Haber

EndFragment