Ülke yatırım fonlarıyla işbirliği yapma dönemi

GYODER İcra Kurulu Başkanı Haluk Sur, Türkiye Ülke Yatırım Fonu’nun kurulmasının Katar, Kuveyt gibi Körfez ülke fonlarıyla birebir kontakt kurma fırsatı vereceğini belirtti. Sur, “Bu yabancı fonların yönettikleri toplam fon büyüklüğü 4-5 trilyon dolar. Bunun sadece % 10’u Türkiye’ye çekilse 400-500 milyar dolar yapar. Kanal İstanbul, Üçüncü Havalimanı gibi projelere ortak olabilirler” dedi

[if gte mso 9]> 0 0 1 573 3268 ktütükt 27 7 3834 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Geçen yılı 5 milyar dolarlık yabancıya konut satışı ile kapatan gayrimenkul sektörü, bu yılın ilk yarısında siyasi gelişmelerin de etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yabancıya konut satışlarında düşme yaşadı. Yılın ilk yarısında TÜİK verilerine göre satışların 10.353 adetten 9.378’e düştüğü sektör, turizmdeki dalgalı süreçten de etkileniyor. GYODER İcra Kurulu Başkanı Haluk Sur, bu yıl yabancıya konut satışında 10 milyar dolar hedefi konmuşken, bu yıl en azından geçen yılı koruyarak 6 milyar dolarlık satışa ulaşmanın son çeyrekte bazı çalışmalarla mümkün olabileceğini belirtti. Bu yıl turizm gelirlerinde yüzde 30 düşme beklendiğini ve son çeyrekte bu konu toparlanmazsa gelirdeki kaybın 10 milyar dolar olabileceğine değinen Sur, bu dönemin yabancı yatırımcı üzerinde algıyı iyileştirmeye yönelik ülke çapında bir hamle yapılması gerektiğini kaydetti.

Güçlü yatırım bankalarıyla kontakt kurmak kritik

Son çeyreğe kampanyalarla girmenin sektörde önemli bir hareket yaratacağını belirten Haluk Sur, bu dönemde atılacak en önemli adımlardan birinin algı bozma kampanyasını yıkmak olduğunu kaydetti. Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Umman, Azerbaycan ve İran’ın ülke yatırım fonlarını çekmek için adım atmak gerektiğini ifade eden Sur, “Bu yabancı fonların yönettikleri toplam fon büyüklüğü 4-5 trilyon dolar. Bunun sadece yüzde 10’unu Türkiye’ye çekseniz 400-500 milyar dolar yapar. Türkiye Ülke Yatırım Fonu’nun da yakın dönemde kurulması ve birebir kontakt kurabilecek olması, bu açıdan çok anlamlı oldu. Şimdi vereceğimiz mesajlar daha etkili olacak” değerlendirmesinde bulundu. Sur, “Bu yabancı fonlar, Kanal İstanbul, Üçüncü Havalimanı gibi dev projelere ortak olabilir veya işbirliği yapabilir. Kartal veya Gaziosmanpaşa gibi dev kentsel dönüşüm projelerine kent ölçeğinde bir kentsel dönüşüm projelerine ortak olabilirler” diye konuştu.

Piyasayı koklayanlar yatırımcılar arasında politik risk kaygısından dolayı Batı kökenli pek firma olmadığını ancak Körfez ilgisinin canlı olduğunu belirten Sur, “Fuarlara gitmek, tanıtmak yeterli değil. Buradaki yatırımcılarla ön kontakt kurmak önemli. Güçlü yatırım bankalarıyla kontakt kurarak, yatırımcıları ziyaret etmek gerekiyor” uyarısını yaptı.

Kampanyalar 3 ay sürerse asıl başarısına ulaşır

GYODER ve Emlak Konut tarafından başlatılan kampanyaların 3 aya uzamasının daha çok etkili olabileceğini kaydeden Sur, “Ancak firmaların kampanyayı uzatmaları stok durumlarına bağlı. Eğer kampanya sonunda hala satabilecekleri stokları kaldıysa ve piyasaya güveniyorlarsa kampanyaları uzatanlar olacaktır” dedi. Konut alıcılarına bitmeye yakın veya bitmiş konutları tercih etmeleri Böyle bir faiz ve vade, bir daha kolay kolay yakalanamaz.. Türkiye’nin en kurumsal firmaları burada.

Bankalar için ikincil piyasaların gelişmesi gerekiyor

Konut kredi faizlerinde bankaların hamlesinin önemli olduğuna ancak bankaların bunu uzun süre fonlayabilecek bir ikincil piyasanın gelişmesinin önemine dikkat çeken Sur, şöyle devam etti: “Bankaların normalde mortgage sisteminde kaynak yaratabilmek adına elindeki kontratları bu kadar uzun süre tutmaması lazım. Mortgage’ın ikincil piyasalarının oluşturulması ve bankaların elindeki kontratları havuza devrederek oradan alacağı fonla gidip yeni müşterilere kredi verebilmesi gerekir. Kendi kaynaklarıyla nereye kadar fonlamak mümkün, bu önemli bir konu. Türkiye’de şu anda bankalara kalan ortalama 1-2 aylık mevduat süresiyle 10-15 yıllık krediyi fonlamak kolay değil. Faizleri indirirken bütün mesele enflasyon, faiz ve kur bağlantısını dengesini bozmamaktadır.”

Sektörün KDV’nin indirilmesi, sektörün her tarafı için tek bir KDV oranı olması, damga vergisinin mükerrer olmaması gibi sorunları olduğunu dile getiren Sur, damga vergisini teke indirmeye yönelik bir düzenleme üzerinde çalışıldığını da sözlerine ekledi.

Emlakjet Haber

EndFragment