Apartman Gürültü Yönetmeliği Hakkında Güncel Bilgiler

Apartman gürültü yönetmeliği nedir? Kimi, ne zaman, hangi koşullarda şikayet edebilirim? Apartmanlarda uyulması gereken kurallardan birisi olan gürültü yönetmeliği hakkındaki tüm detaylar yazımızda sizleri bekliyor.

Apartman Gürültü Yönetmeliği kapsamı altında komşular birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Kanunlara göre apartmanda huzur bozan ve çekilmez bir hal alan herhangi bir gürültü yasaktır. Komşunun rahatsız edilmemesi genel bir kural olduğu gibi, aynı zamanda da yasal bir yükümlülüktür. Yönetmeliğe başvurmadan önce gürültüyü çıkaran komşunuzu önce sözlü bir şekilde uyarmanız daha doğru olacaktır. Uyarıya rağmen rahatsızlık verecek şekilde gürültü çıkaran komşular için önce kolluğa ve belediyeye başvurulmalıdır. Ayrıca eğer gürültü apartmanınızın dışında, örneğin başka bir apartmanda gerçekleşiyorsa bu konuda yapılabilecek bir şey yoktur. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu bunu kapsamamaktadır.

Apartman Gürültü Yönetmeliği 2020 Yılında Nasıldır?

2020 yılında geçerli olan Apartman Gürültü Yönetmeliği’ne göre aşağıdaki kurallara apartman sakinlerinin uyması gerekmektedir:

-Apartman sakinleri her türlü gürültüden uzak durmalıdır.

-Elektronik aletler ve müzik aletleri yalnızca kullanılan odada duyulacak düzeyde çalıştırılmalıdır.

-Pazar günleri ve resmi tatillerde apartmanda gereksiz gürültü yapılmamalıdır.

-Gece saat 7’den sabah 7’ye kadar yüksek ses çıkarılmamalıdır. Yüksek ses kıstası kişinin keyfine ve kastına bağlı şekilde algılanmalıdır. Örneğin, elektrikli süpürge çalıştırmak, matkap kullanmak ya da yüksek sesli müzik dinlemek önlenmesi gereken gürültü tipleri arasındadır. Ancak bir bebeğin ağlaması her ne kadar yüksek sesli de olsa önlenemeyecek bir şey olduğundan yönetmeliğin kapsamına girmemektedir.

-Apartman içerisinde herhangi bir tadilat yapılması gerekiyorsa bu belli saatler içerisinde gerçekleştirilmelidir. Hafta içleri 08.30-17.30 arası, hafta sonları ise 11.00-17.30 arasında işlerin bitirilmesi gerekmektedir. Tadilat da olsa apartman sakinleri için gürültü yapmamak yasal bir yükümlülüktür.

Apartman Gürültü Yönetmeliği 2020 Resmi Gazete Nasıl Geçmektedir?

31 Mayıs 2017 tarihinde, 30082 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış haliyle Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik şeklinde geçmektedir. Bununla birlikte 4 Haziran 2010 tarihinde, 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği de göz önüne alınmalıdır. Şikayet alınması halinde Gürültü Yönetmeliği hükümleri ve Kabahatler Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre idari bir para cezası verilmesi ihtimaller içerisindedir. Ancak yalnızca bir tedbir kararı verilmesi de mümkündür. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre, komşulara 1.461 Türk lirası şeklinde bir ceza kesilebilir. Apartman Gürültü Yönetmeliği 2020 Resmi Gazete yönergelerine göre, eğer apartmanda şikayet edeceğiniz bölge bir ev değil de iş yeri ise bu rakam 14.740 Türk lirasına kadar çıkabiliyor.