İstanbul Türkiye’nin en pahalı şehri oldu

PRNet TÜİK verileri ve medya yansımalarını değerlendirerek Türkiye’deki hayat pahalılığı üzerine bir rapor yayımladı. Rapora göre İstanbul, Türkiye ortalamasının % 14,75 oranında üzerinde seyreden fiyatlarla 1. sırada. Onu İzmir ve Ankara takip ediyor. En ucuz şehirler Doğu Anadolu’da, Türkiye’nin en büyük 10 şehrinden 3’ü ise ‘ucuz şehirler’ arasında yer alıyor

Medya takip ve raporlama ajanı PRNet, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve medya yansımalarıyla derlediği bilgilerle, 2017 yılı boyunca Türkiye’nin şehirlerindeki pahalılık oranlarını sıraladı. Şehirleri Türkiye ortalamasıyla karşılaştıran rapora göre, İstanbul % 14,75’lik oranla yine en pahalı şehir oldu. Bir başka deyişle, İstanbul Türkiye ortalamasına göre % 14,75 daha pahalı. İstanbul ’u % 9,04 ile İzmir ve % 6,62 ile Ankara takip ediyor.

Pahalılıkta yoğunluk Marmara’da

3 büyük şehrin ardından ise % 4,14 ile Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova geliyor. Türkiye ortalamasının üzerinde fiyatların bulunduğu diğer iller ise % 1,99 pahalılıkla Bursa, % 1,25 ile Antalya, % 1,38 ile Adana oldu. Türkiye’nin en büyük 10 şehri arasında bulunan Konya, Gaziantep, Şanlıurfa gibi şehirlerin ise “ucuz şehirler” arasında yer alması dikkat çekti.

Türkiye’nin en ucuz şehirleri: Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan

Araştırmaya göre Türkiye’deki en ucuz şehirler Doğu Anadolu’da. Listenin en sonunda yer alan Ağrı , Kars, Iğdır ve Ardahan şehirleri, Türkiye ortalamasına göre % - 6,51 oranında daha uygun fiyatlı. En ucuz 2. bölge ise Güneydoğu Anadolu. Bölgede Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt şehirleri, Türkiye ortalamasında pahalılık oranı, Türkiye ortalamasının % - 6,39 altında. Türkiye’nin bir diğer ucuz bölgesi ise Akdeniz oldu. Bölgenin Türkiye ortalamasına kıyasla % - 5,80 daha ucuz şehirleri Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye.

5 ayda hayat pahalılığı üzerine 1.550 haber yapıldı

İncelemede, 2017 yılı boyunca hayat pahalılığını konu edinen 3 bin 634 haber çıkışı saptandı. 2018’in ilk 5 ayında ise bu rakam 1.550 oldu. Bu haberlerin büyük çoğunluğu konut ve kira ücretleri, akaryakıt ve dövizdeki artışlar, yiyecek ve içecek fiyatlarındaki dalgalanma ve hayat pahalılığını konu ediniyordu.