Arsa Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “arsa satın alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.

Arsa alımı ve satımı sırasında yaşanması muhtemel olumsuz durumları minimuma indirmek için yapabileceğiniz pek çok şey vardır. Öncelikle arsanın tapusunun görülmesi şarttır. Eğer bu mümkün değilse tapu bilgileri alınmalıdır. Satıcının kimliğini ispat etmesi de gerekmektedir. Böylelikle tapu müdürlüğüne giderek tapunun varlığını ve doğruluğunu onaylayabilirsiniz. Bakılması gereken bir başka nokta, tapunun şerhleridir. Başka bir deyişle tapuda ipotek ya da haciz gibi hukuki yaptırımların olmadığından emin olmak lazımdır. Arsa satın alırken dikkat edilecek bir başka husus ise satıcının belirtmiş olduğu arsa alanı ile tapudaki arsa alanını karşılaştırmaktır. İmar planını öğrenmek de bu noktada yapılacak mantıklı bir tercihtir. Örnek olarak eğer satıcı bir arsada on katlı bir binanın yapılabileceğini söylüyorsa fakat imar planı iki katlı bir konuta müsaade veriyorsa o noktada problemler çıkabilmektedir. Bunların haricinde arsanın konumunun sosyal olanaklara olan yakınlığına dikkat etmek de gerekmektedir. İstanbul satılık arsa ilanları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hastaneler, eğitim kurumları, yeşil alanlar, ulaşım olanakları gibi yerlere yakınlık dikkat edilmesi gereken bir husustur. Küçük bir detay da olsa tapuda arsanın ismen “arsa” olarak geçtiğinden emin olmak elzemdir. Ankara satılık arsa ilanları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Arsa Alırken Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tapu satış işlemleri için bazı evraklar gerekmektedir. Bu evrakların bir sıralamasına aşağıdaki listede yer verilmiştir:

  • Belediye rayiç bedeli belgesi,
  • Nüfus cüzdanı ve fotoğraf,
  • Vergi borcunun olmadığını gösteren bir yazı,
  • Tapu aslı ya da tapunun fotokopisi,
  • Deprem sigortası (DASK),
  • Vekaletname.

Tapu alım ve satımı sırasında satıcıdan istenen belgeler ise şu şekildedir:

  • Tapu ya da tapu fotokopisi,
  • Fotoğraf,
  • Nüfus cüzdanı aslı ve bir tane fotokopisi,
  • Vergi borcunun olmadığını gösteren yazı.

Peki, Arsayı Satmak İçin En Uygun Zaman Ne Zamandır?

Arsa satışları, bulunduğu bölgenin stratejik önemindeki değişikliklerden ve para piyasalarından uzun bir zaman içerisinde büyük bir şekilde etkilenmektedir. Bu nedenle arsa alırken yapmış olduğunuz araştırmaya geri dönüp bakmanızda fayda vardır. “Bu arsanın gelişim gösterme olasılığı nedir?” sorusu bu nedenle arsa alırken sorulması gereken çok önemli sorulardan bir tanesini oluşturmaktadır. Örneğin, arsayı almak istediğiniz bölgede ileride yapılması planlanan sosyal olanaklara göz atabilirsiniz. Özellikle havalimanı gibi büyük trafikli alanlar, arsanızın değerinin kısa vadede çok fazla artmasına sebep olabilmektedir. İzmir satılık arsa ilanları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz

Bu konu üzerinde daha fazla bilgi edinmek için internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Satılık arsa ilanları için Emlakjet.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.