Evinizi Rutubetten Nasıl Kurtarabilirsiniz?

Günümüzde pek çok insanın sorunlarından biri olan rutubet, hem evdeki eşyaların çürümesine, hem evde yaşayan kişilerin alerji gibi farklı birçok probleme sebep olmaktadır. Rutubete çözüm ise bu yazımızda.

Rutubet Neden olur?

Bir dairenin nem oranı yüzde 40 ila yüzde 50 arasında olmalıdır. Eğer ev içerisindeki nem eğer bu değerlerin dışında ise rutubet problemi artık kaçınılmazdır. Rutubet, su buharının olduğu her yerde kendini göstermektedir. Rutubetin en önemli sebebi kötü yapılmış yalıtımdır. Yalıtımı iyi şekilde yapılmamış bir ev hava şartlarına karşı duvardan yağan yağmuru çeker ve sıcak hava yüzünden nem ve su buharı oluşur. Bu durumda duvarlar terler ve bir süre geçtikten sonra rutubeti oluşur. Bazı yeni yapılarda bile rutubet oluşabilir. Yeni binalar yapılırken kesinlikle yalıtımının düzgün yapılması gerekir. Aynı zamanda eski yapılarda rutubet oluşturur. Çatlayan tavanlardan yağmur içeriye sızar ya da tavandan damla halinde sular akar. Böyle bir durumda rutubet kaçınılmazdır. Binada tavan ve duvarlar kararır ve kötü kokmaya başlar. Bu durum pencere altındaki duvarlarda da görülür. Nedeni ise silikonunun iyi çekilmemesi durumudur. Silikonu iyi çekilmiş pencerelerde böyle bir problem olmaz, nem dışarıya atılır ve rutubet olmaz. Eğer pencere çevresinde nem fark ederseniz camları sık sık açıp havalandırmak doğru olacaktır.

Rutubet Nasıl Önlenir?

Rutubet Nasıl Önlenir diye merak ediyorsanız rutubeti önlemenin en önemli yolu izolasyondur. Evinizde rutubet varsa öncelikle nereden kaynaklandığını bulmanız gerekir. Üst kat komşunuzun banyosundan ya da mutfağındaki bir problem yüzünden rutubet sizin dairenize ulaşmış olabilir böyle bir durumda üst kat komşunuzun sorunlu bölgeyi tamir ettirmesi gerekmektedir. Eğer çatınızdan kaynaklanan bir rutubet problemi yaşıyor iseniz çatının düzeltilmesi için gereken çatlakların onarılması rutubetin önlenmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda bir apartman dairesinde yaşıyorsanız sadece kendi dairenizin izolasyonunu yaptırmanız bir fayda sağlamaz. Bütün apartmanın dış cephe yalıtımı olması gerekir. Bunun dışında rutubet problemi zeminde ise bu problem için zeminde yalıtım yapılmalı veya komple zeminin yenilenmesi durumu söz konusu olabilir. Güneş girmeyen veya sürekli havalandırılmayan odaların gardroplarında da aynı problem ortaya çıkabilir. Duvarlarda ve pencere kenarlarında küfler olabilir. Rutubet yazın sıcak hava sebebiyle belli olmaz çünkü duvarlar kurur ve sadece lekelerin izi kalır. Bu küf lekelerini de çamaşır suyu ile çıkarabilirsiniz.

Rutubet Kokusunu Gidermek İçin Birkaç Alternatif Çözüm

Rutubet kokusunu nasıl giderilir diyorsanız bu sorunu çözmenin birçok yolu var, sizinde evinizde rutubet var ve eşyalarınıza kadar sinen rutubet kokusundan sıkıldıysanız birde bu yöntemleri deneyin!

· Çiçekleri odadan kaldırın çünkü canlı bitkiler odadaki nem miktarını arttırır ve rutubet kokusunun çoğalmasına sebep olur.

· Eğer evinizde kedi besliyorsanız çok iyi bir yöntem bulmuşsunuz. Çünkü kedi kumu rutubet kokusu için harika bir çözümdür.

· Karbonat ve tuz karışımı da aynı şekilde nemi çekme konusunda çok iyi bir yöntemdir.