Evinizin Deprem Riskini Sorgulayın

Yaşadığınız evin deprem bölgesinde olup olmadığını öğrenmek için neler yapmalıyız? Depreme dayanıklı olmayan ev nasıl tespit edilir? Deprem öncesinde alınabilecek tüm tedbirler yazımızda sizleri bekliyor.

2020 yılında ülke genelinde deprem haberleriyle çok sık karşılaşmaya başladık. Fay hattının üzerinde yer alan şehirlerimizde her geçen gün deprem gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Ülkemizdeki pek çok şehr fay hattı üzerinde konumlanıyor. Dolayısıyla olası bir deprem tehlikesiyle her an tedirginlik yaşıyoruz. Fay hattı bölgesinde yaşayanlar, yaşadığı evin deprem riskini öğrenmek istiyor. Yaşadığımız evlerin dış yapısına bakarak deprem riski hakkında pek çok çıkarım yapabiliyoruz. Ancak profesyonel bir inceleme yapılması en doğru tedbirdir. Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulamaları ile yaşanılan bölgenin deprem tehlikesi hakkında bölgesel tahmini ve Mimar-Mühendisler tarafından hazırlanan raporlar ile fiziksel olarak bilgi sahibi olmanız mümkün.

Mahallenin Deprem Riskini Nasıl Öğreniriz?

Öncelikle; Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bünyesinde oluşturulan fay hatları haritası ile oturduğunuz şehrin, mahallenin ve binanın risk seviyesini kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Uygulama üzerinden konum, koordinat bilgilerini girdikten sonra istediğiniz bölgenin tahmini deprem risk raporuna ulaşabilirsiniz.

Evinizin riskli olduğunu öğrenmek ve deprem riskini sorgulamak istediğinizde uygulamadaki renk haritaları üzerinden bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Haritada renkler açık sarıdan koyu kırmızıya doğru geçişi, tehlikenin düşük riskten yüksek riske doğru geçişini belirtmektedir. Açık sarı en risksiz, koyu kırmızı ise yüksek risk bölgesini işaret ediyor. Renkler ivme değerine karşılık gelmektedir. Eğer oturduğunuz mahallenin rengi kırmızı ise mahallenin deprem riski yüksek olduğunu belirtmektedir.

Bina Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yaşadığımız şehir ve mahalle genelinde deprem riski olup olmadığını yukarıda belirtmiş olduğumuz deprem risk raporlarından kolayca bilgi sahibi olmak mümkün. Ancak bu uygulamalar ile fiziksel olarak bina dayanıklılık riskini ölçmek mümkün değil. Bulunduğunuz bölgenin riskli olması binanızın da riskli olduğu anlamına gelmemektedir.

Yaşamımızı sürdürdüğümüz evlerin fiziksel olarak dayanıklılığını işin ehli kişiler tarafından hazırlanan rapor ile öğrenebiliriz. Ülke genelinde yaklaşık 6.7 milyon konut riskli durumda ve yenilenmeyi bekliyor. Yalnızca dış görünüşün sağlam olması, yapının depremde tehlikeli olmadığı anlamına gelmiyor. Yaşadığınız bina hakkında profesyonel yardım almadan hemen önce aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz. Eğer bu 5 maddeden biri sizin yapınız için geçerliyse can kayıplarına yol açılmadan yaşanabilir alan olduğuna dair rapor alabilirsiniz.

1- Daha önce yüksek yıkım ve hasarlara yol açan depremden önce yapıldıysa, (Örneğin Marmara Bölgesi için 1999 yılından önce yapıldıysa)

2-Bina proje ve ruhsata sahip değilse,

3-Binanın bodrum katında rutubet, demirlerinde paslanma ve inşaatta hazır beton kullanılmadıysa, (betonda deniz kabukları varsa)

4-Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa,

5-Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklar varsa ve dere yatağı, ıslak zemin üzerine yapıldıysa.

Yukarıdaki maddelerden herhangi biri için cevabınız evet ise Deprem Dayanıklılık Raporunu mutlaka almanız gerekiyor. Bu rapor; Mühendisler ve Mimarlar tarafından binanın yapısından alınan numuneler ile hazırlanıyor. Alınan numuneler testlere sokuluyor ve testler sonucunda dayanıklı olduğu görülen yapılara güvenli yaşam alanı olduğuna dair “Dayanıklılık Raporu” veriliyor. Daha önceden gördüğü depremlerden Hasar Raporu olmayan ve Dayanıklılık raporuna sahip, aynı zamanda su yalıtımı malzemeleri, projeye uygun inşaat ve dış görünüşün hepsinin onayı ile güvenli alanda yaşadığınız kanıtlanıyor. Aklınızda acaba oturduğum çevre, bina depremde riskli mi diye soru işaretleri varsa bu yollarla bina deprem riski sorgulamak ve soru işaretlerinden kurtularak rahat bir yaşam sürdürmeniz mümkün.

0 Takipçi