Gayrimenkul Danışmanı Nasıl Olunur?

Konut sektörünün her geçen gün artmasıyla Gayrimenkul Danışmanlığı mesleği de rötaçta. Geleceğindeki mesleğini seçmek isteyenler için “Gayrimenkul danışmanı nasıl olunur?” sorusunu sizler için araştırdık.

Konut sektörünün her geçen gün artmasıyla Gayrimenkul Danışmanlığı mesleği de revaçta. Geleceğindeki mesleğini seçmek isteyenler için “ Gayrimenkul danışmanı nasıl olunur?” sorusunu sizler için araştırdık.

Gayrimenkul Danışmanı; “emlak alım-satımı, kiralaması gibi işlerle uğraşan, hayatını emlak komisyonculuğu mesleği ile sürdüren kimse” olarak tanımlanmaktadır. Gayrimenkul danışmanları; ev satın alma ve satma işlemlerinde tüm yasalara uygun olarak hareket ederler. Bu işlemlerde vekalet ile yapılacaksa, vekaletnamenin gerektirdiği şartları yerine getirirler. Gayrimenkullerin zamanında, değerinde satılması için gerekli pazarlama bilgisine sahiptir. Alıcı ve satıcı arasındaki iletişimi yürütür ve takibinden sorumludur. Güncel piyasayı takip eder ve danışmanlık yaptığı ağ üzerinden birden çok kişinin portföyüne erişir.

Gayrimenkul Danışmanlığı Gereklilikleri

Gayrimenkul danışmanlığı gereklilikleri şu şekildedir:

-En az net 30 metrekare alanı olan bir emlak ofisine sahip olmak,

-Dosyalama yapabilmek için arşiv alanı ve online ilanlar için bilgisayar,

-Kullanım için masa, dolap, internet, yazıcı ve telefon gibi ofis için temel gereksinimler,

-Eğer birden fazla danışan var ise her biri için 6 metrekarelik alan ve tüm yukarıdaki ihtiyaçlar,

-Meslek odası kaydı,

-Gelir vergisi mükellefi olmak,

-Daha önce iflas etmemiş ya da sonrasında itibarını yerine getirmiş olmak,

-Konkordato ilan etmemiş olmak,

-Temiz Sicil belgesi ve

-Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmak gerekir.

Eğer Üniversitelerin Emlak ve Emlak Yönetimi ve dengi bir bölümden mezun olunması halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunlu değildir.

Gayrimenkul Danışmanı Olmak İçin Gereken Özellikler

Günümüzde gayrimenkul danışmanı olarak bilinen mesleğin bir diğer ismi de emlakçılıktır. Emlakçılığın püf noktaları :

-İlgi Duymak

Öncelikle emlak sektörüne ilgi duymak gerekiyor. Gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri takip eden, emlak terimlerine halim olan ve emlak mevzuatı ile ilgili donanımlı olan kişiler iyi bir gayrimenkul danışmanı olabilirler.

-Piyasa Bilgisine Sahip Olmak:

Doğru piyasa bilgisine sahip olarak iyi bir gayrimenkul danışmanı olabilirsiniz. Örneğin; bulunduğunuz çevrenin kiralık ve satılık birim fiyatlarına hakimseniz, danışmanlığını yapacağınız gayrimenkulün doğru fiyat bilgisine sahip olabilirsiniz. Bu durumda daha fazla iş yapacak, portföyünüzü genişletebileceksiniz.

-Profesyonel ve girişken olmalı,

-Zamanı iyi kullanmayı bilmeli,

-Kişisel gelişime açık ve modern olmalı,

-Bir bölgede uzmanlaşmış olmalıdır.

Gayrimenkul Danışmanlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

- Emlakçı Nasıl Konuşmalıdır?

İyi bir gayrimenkul danışmanı akıcı ve kelimeleri iyi seçerek konuşmalıdır. İyi bir diksiyona sahip olmalıdır. Kelimeleri yutarak değil teker teker konuşup, karşısındaki insanı sıkmamalıdır.

-Kimler gayrimenkul danışmanı olabilir?

-18 yaşını doldurmuş, kötü sicile sahip olamayan, Mesleki Yeterlilik Belgesini almaya hak kazanmış herkes gayrimenkul danışmanı olabilir.

-Gayrimenkul Danışmanı ne kadar ücret kazanır?

Net bir fiyatı yoktur. Aylık danışmanlık yapım sayısı, danışmanlık yapılan gayrimenkullerin fiyatı ve komisyona göre farklılık gösterir.

- Emlakçı Nasıl Giyinmelidir?

Diğer tüm meslek gruplarında olduğu gibi şık ve temiz giyinmelidir. Çok spora kaçmadan daha klasik olmalıdır. Mesleğine önem veren herkes gibi ütülü ve temiz kıyafetler seçilmelidir. İyi kokmanın karşıdaki insana güzel bir izlenim bırakacağını unutmamalıdır.