Kiracı, Satışa Çıkartılan Evi Göstermek Zorunda Mı?

Son yıllarda ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkide en fazla merak edilen satışa çıkartılan evi kiracı göstermek zorunda mı, gibi konular yer alıyor. Herkesin merak ettiği bir konu olan satışa çıkarılan evde kiracının hakları hakkında ayrıntılı bir araştırma hazırladık.

Kiracı ev sahibinin veya onun belirlediği diğer kişinin evi görmesine izin vermekle yükümlü bulunuyor. Fakat yasa kiracıyı da koruyan hükümler içerir. Ev sahibi, kiracının yaşadığı evin ne zaman gezilip görüleceğini bir süre önce kiracıya bildirmek ya da kiracıdan randevu almak zorundadır. Eğer kiracı bu evi göstermezse her iki taraf için Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava yolu açılıyor.

Bu içeriğimizde sizin için çok iyi bir yazı hazırladık. Siz de satışa çıkartılan evi kiracı göstermek zorunda mı hakkındaki içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Bu yazımızda, konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri ve önemli unsurları sizler için derledik. Anlaşma yaparken nasıl bir süreç sizi beklemekte, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir gibi önemli konuyla alakalı merak ettiğiniz her hususa içeriğimizde yer verdik. Satışa çıkartılan evi kiracı göstermek zorunda mı ile ilgili size çok faydalı olacak birçok önemli noktayı beraber inceleyeceğiz. Eğer siz de bu içeriğimize göz atmak isterseniz bütün sorularınızın cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm ayrıntılar ise yazımızda sizleri bekliyor.

Satışa Çıkartılan Evle İlgili Süreç

Uygulamada özellikle ev kiralarında; ev sahiplerinin dairenin potansiyel müşterilere gösterilmesi isteğinden sonra taraflar arasında uyuşmazlıklar görülüyor. Borçlar kanununa göre; ‘Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür. ‘

Ev sahibi, bazı özel durumlarda evi görmek isteyebilir. Bu durumlar ise evin yeni bir kiracıya gösterilmesi ya da satılmak istenen kişiye gösterilmesi için, ev içerisinde yer alan sayaçların incelenmesi, bunun dışında evde bir tadilat gereksinimi veya arıza çıktıysa bu durumu incelemek için izin verilmelidir. Ev sahipleri, ne sebeple olursa olsun kiracı evde yokken eve giremez. Eve girerse, daire dokunulmazlığını ihlal etmiş olur. Dolayısıyla kiracının hukuki süreç başlatması durumunda ev sahibine hapis cezası verilebilir.

Son dönemde çok sayıda kiracı, ev sahiplerinin aramalarından bunalmış durumda. Üçüncü kişilere kiracısının numarasını verip aratan konut sahipleri bulunuyor. Arama ve mesajların artması durumunda, huzur kaçıracak seviyeye geldiyse kiracı savcılığa şikâyette bulunabilir. Kiracı evi gezdirmiyor ise kiracının evi gezdirmesine izin için evin bulunduğu bölgenin Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açılır. Ev sahibinin satışa çıkarttığı daireyi potansiyel alıcılara göstermek istemeyip zorluk çıkartan kiracılara tahliye davası açması hem hak hem de vakit kaybına neden olabilir. Kiracı, evi satın almak veya kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyen kişilerin görmesine ve gezmesine izin vermek ile yükümlüdür. Ev sahibi isterse fotoğraf çekimi yapabilir. Fakat bu yapılırken kiracıya göre en uygun zaman seçilmelidir.

0 Takipçi