Konut Sigortası Yaparak Yazlık Gayrimenkullerinizi Tüm Afetlere Karşı Korumaya Alın

Yazlık evler için yapılan Konut sigortası ile tüm doğal afetlere karşı evinizi güvence altına almış olacaksınız. Yazlık evlerinizi sigortalatmadan önce dikkat edilmesi gereken tüm ayrıntılar yazımızda sizleri bekliyor.

Konut sigortası başta insanların gözünü korkutabilen bir işlem gibi gözükse de aslında hem alması oldukça kolay olan hem de yanında pek çok sayıda avantaj getirebilecek bir tür sigortadır. Değer verdiğimiz şeylere sigorta yapmak her an karşınıza çıkabilecek bir aksilik için alabileceğiniz en iyi önlemdir. Bunlara yazlık gayrimenkulleriniz de dahil. Yılın çoğunu yazlık evlerinde geçirmeyenler için göz ardı edilen konulardan birisi de yazlık ev için konut sigortası nasıl yapılır? Bu yazımızda ihtiyacınız olan kısa bilgilerden bazılarını sizler için derledik. Bu yazı sonrasında sizler de temel bilgileri edinmiş halde, içiniz rahat bir şekilde işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Konut Sigortası Hesaplama Neleri Kapsar ve Hangi Etkenlere Göre Yapılır?

Konut sigortası konutunuzu teminat kapsamına göre yangın, deprem, sel, su baskını, dolu, hırsızlık, cam kırılması ve daha birçok olası duruma karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Temel düzeydeki bir sigorta kapsamı genellikle yangın tehlikesine yöneliktir. Ancak ek teminatlar ile daha güvenceli bir sigorta gerçekleştirebilirsiniz. Ekleyebileceğiniz riskler arasında aşağıdaki listedekiler bulunmaktadır:

-Deprem,

-Hırsızlık,

-Araç çarpması,

-Sel ve su baskınları,

-Fırtına,

-Yer kayması.

Seçeceğiniz ek teminatlar haliyle ödeyeceğiniz primi de yükseltecektir. Ayrı olacak şekilde konut ve eşya sigortası yaptırabilirsiniz. Konut inşa bedeli, konutun toplam yüz ölçümü ile metrekare inşa maliyetinin çarpılması sonucu çıkan maliyettir. Eğer eşya sigortası yaptırmak isterseniz bu da konut içerisinde oturan bireylere ait olan eşyaların yeniden satın alınması için hesaplanan maliyettir. Eşya ya da konut seçeneklerinin haricinde konut sigortası hesaplamayı değiştiren bir başka değişken de konutun yeridir. Bunun haricindeki etkenler sigortadan sigortaya değişse bile aşağıdaki unsurlar sık göze alınanlar arasındadır:

-Evin yaşı,

-Posta kodunuz,

-Oda sayısı,

-Temel,

-Duvar malzemesi,

-Kapılar ve pencereler,

-Kullanılan dekorlar,

-Mobilyalar,

-Gaz, elektrik gibi fatura işlemi gören sayaçlar,

-Varsa garajlar.

Konut Sigortası Hasar Ödemesi Hangi Şartlarda Alınabilir?

Eğer sigorta yapılan konutta herhangi bir hasar gerçekleşirse sigorta yaptıran kişi 5 iş günü içerisinde çalıştığı sigorta şirketine hasar bildirimi yapmalıdır. Sigorta firması bildirildikten sonra konutta gerçekleşen hasar tutanağı tutulur. Bu noktada verilen bilgilerin tamamen doğru olmasına özen gösterilmelidir, aksi takdirde geçersiz sayılabilir. Tutanaktan sonraki adımda ekspertiz işlemlerine geçilir. Evraklar incelendikten sonra en geç 15 gün içerisinde sigortalıya bilgi gelir. Bu işlemler onaylandıktan sonra yaklaşık 30 iş günü içerisinde hasar ödemesi sigortalıya ulaşır. Bu işlemlerin başlaması için sigorta firması belli bazı belgeler talep edecektir. Gerekli olan bu belgeler arasında sigorta poliçesi, tapu bilgileri, hasarın fotoğrafları, hasar faturaları, polis/jandarma/itfaiye tutanağı, Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen takipsizlik kararı ve (eğer varsa) kira kontratı bulunmaktadır. Bu belgelerin bir an önce teslim edilmesi konut sigortası hasar ödemesinin kısa bir sürede gerçekleşmesine yardımcı olur.

0 Takipçi