Mernis Nedir?

Merkezi Nüfus İdare Sisteminin kısaltılmış hali olan MERNİS, kimlik bilgilerinin, nüfus kayıtlarının ve ikametgah adreslerinin elektronik ortama aktarılarak merkezi bir yapıda tutulmasını sağlayan online devlet sisteminin adıdır. Peki, Mernis adres sorgulama nasıl yapılır, bize sağladığı kolaylıkları nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte Mernis sistemine dair merak ettiğiniz o bütün detayları Emlakjet olarak sizler için burada derlemeye karar verdik…

Ansiklopedik olarak MERNİS, merkezi nüfus idare sisteminin kısa proje adıdır. Merkezi Nüfus İdare Sistemi kelimelerinin baş harflerinden oluşan Mernis, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce yürütülen ve 2000’li yıllarda uygulamaya geçirilen nüfus bilgileri yönetim projesidir. Günümüzde Türkiye’de bulunan vatandaşlık kimlik numarasının varlık nedeni olarak yerini alır. Peki, bilişim teknolojileri ve ortak veritabanı işlemciliği açısından Türkiye’nin en önemli, ilk temel projesi ve bir online devlet sistemi olarak yerini alan bu mernis ne demektir ? Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminin kısaltılmış hali olan MERNİS, kimlik bilgilerinin, nüfus kayıtlarının ve ikametgah adreslerinin elektronik ortama aktarılarak vatandaşlara daha iyi bir hizmet sağlaması adına merkezi bir yapıda tutulmasını sağlayan online devlet sisteminin adıdır.

Mernis Ne Amaçla Kurulmuştur?

Mernis sistemi ile birlikte vatandaşlara aşağıdaki kolaylıkların sağlanması amaçlandırılmıştır:

-Nüfus bilgilerini teknoloji ve bilgisayar ortamına aktararak daha iyi hizmet verilmesini sağlamak,

-Hizmet akışını hızlı tutmak,

-Nüfus, kütük, cüzdan ve adres bilgilerine daha detaylı ulaşabilmek,

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için devletin tüm online organlarında kullanılabilecek özel değiştirilemeyen bir T.C. kimlik numarası verilmesini sağlamak,

-Nüfus istatistiklerinin bilişim teknolojileri ile daha sağlıklı veri elde edilmesini sağlamak,

-Devletle vatandaşı yakınlaştırıcı bir hizmet güvenliği sağlamak,

-Kişilerin nüfusa kayıtlı oldukları yere bakılmaksızın bulundukları yerdeki ilçe nüfus müdürlüğünden hizmet almalarını daha kolay ve mümkün kılmaktır.

Mernis Adresi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Peki, yukarıda bahsettiğimiz bütün bu bilgiler doğrultusunda mernis adresi sorgulama işlemlerine nasıl ulaşabiliriz?

-Mernis adres sorgulama işlemleriniz için bu internet sitesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz: https://adres.nvi.gov.tr/VatandasIslemleri/AdresSorgu/

-Mernis diğer e-Başvuru, e-Sorgulama veya e-Doğrulama işlemleriniz için ise https://www.nvi.gov.tr/ adresinden e-Hizmetler bölümüne tıklamanız yeterlidir. Buradaki bazı hizmetlerden faydalanabilmek için mutlaka e-Devlet şifresine sahip olmanız şarttır.

Mernis E-Devlet T.C. Doğrulama Nasıl Yapılır?

Mernis e-Devlet T.C doğrulama işlemlerine ise https://tckimlik.nvi.gov.tr/Modul/TcKimlikNoDogrula adresinden kolaylıkla ulaşım sağlayabilmeniz mümkün.

E-devlet üzerinden ipotek sorgulama yapabilmek de artık mümkün oluyor. Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilmek için buradan "İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?" isimli yazımızı okuyabilirsiniz.