Parke Cilası Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarımızın görselliğini etkileyen en önemli araçlardan biri olan parkelerin düzenli olarak bakımının yapılması parkelerin kullanım süresini ve ömrünü uzatmada etkilidir. Parkelerin ömrünü uzatmak için yapılması gereken en önemli eylem parke cilası yapmaktır. Yazımızda parke cilası nasıl yapılır, parke verniği nasıldır gibi pek çok konuda bilgi edinebilirsiniz.

Parke Cilası Nedir?

Parkeler zamanla parlaklığını kaybedeceği gibi aynı zamanda çizilip aşınabilir. Tüm bunların önüne geçmek için parke cilası yapmak oldukça işe yaramaktadır. Parke cilası, parkenin tüm tahribatını yok ederek yeni bir görünüme kavuşturmada etkilidir. Parke cilası bir nevi vernikleme işlemidir.

Parke Verniği Nasıl Yapılır?

Parke cilasına başlamadan önce parkeler zımparalanarak tüm pürüzler atılır. Zımpara yapmak cilanın daha iyi tutmasını ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlayacaktır. Parkeler zımparalandıktan sonra tozu iyice alınmalı ve sonrasında parke verniği ile boyanmalıdır. Parke verniği yapıldıktan sonra ev havalandırmalı ve en az 12 saat kurumaya bırakılmalı ve üzerine basılmamalıdır.

Parke verniği nasıl yapılır dediğimizde fırça olarak rulo fırça en ideal olanıdır. Öte yandan parke verniği için püskürtme yöntemi de kullanılabilir. Sprey boyalar ile parke verniklenebilir.

Parke Cilası Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Parke cilası yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler mevcuttur. Bu kriterlere uyarak daha iyi bir parke zemini elde etmek mümkündür. Aşağıda parke cilası yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık.

· Parke cilası yapılırken öncelikle zemin zımparalanmalıdır.

· Zımparalandıktan sonra zemin iyice süpürülmeli ve tozdan arındırmalıdır.

· Zemin için parke verniği alınmalıdır.

· Parke verniği yapılırken rulo fırça ya da püskürme yöntemi uygulanabilir.

· Parke verniği yapıldıktan sonra en az 12, en çok 24 saat bekletilmeli ve zeminin iyice kuruması sağlanmalıdır.

· Vernik yapılan yerin havalandırılmasına özen gösterilmelidir.

· Önce tek kat sürülüp sonrasında duruma göre ikinci kat geçilmelidir.

Parke Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Parke cilası yapıldıktan sonra parkenin daha uzun ömürlü kullanımı için bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Parkelerin temizliğinin kimyasal ürünlerle değil nemli bezle ve ahşap malzemeye uygun temizlik malzemesiyle silinmesine özen gösterilmelidir. Tozların parkeye yapışmaması için önce süpürüp sonra silinme işleminin yapılması gerekmektedir. Parkeleri çok sulu bir bezle silmemeli öte yandan hızlı bir şekilde kurutma işlemi yapılması önemlidir. Parke temizliğinde sirkeli su da oldukça işe yaramaktadır. Zor lekeleri, aseton bazlı bir oje çıkarıcı ile temizlemek mümkün olabilmektedir. Parke üzerine su dökülmemesi de oldukça önemlidir. Parkelerin çizilmemesi için mobilyaların altına keçeler yerleştirerek hareket ettirildiğinde dahi parkelerin korunmasını sağlayabilirsiniz.