İkinci el konutun satış payı % 60'a dayanabilir

İkinci el konut satışlarına 2017 yılında ‘konutu yenileyip daha yüksek fiyattan satarak’ prim sağlama talebi hız verecek. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre, Ekim’de % 28 artan ikinci el konut satışı payının kentsel dönüşümle taşınmaların da etkisiyle 2017 yılı içinde % 53’ten % 60’a kadar yükselmesi öngörülüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre % 22 artarak 61.677 olurken, ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 28.1 artarak 68.597 oldu. Böylece toplam konut satışları içinde ilk satışın payı % 47.3, ikinci el konutun payı ise % 52.6 olarak gerçekleşti. Her ne kadar yeni konut talebi yükseliyor olsa da ikinci el konut piyasasındaki dikkat çekici sıçrama, 2017’de bu piyasadaki hareketliliğin süreceğini gösteriyor. Zira ikinci el konut piyasasına yön veren iki neden var, biri eski evi yenileyip satarak prim sağlamak, diğeri kentsel dönüşümle evini yenileyip eski evini satışa çıkarmak.

Fiyatların yükselişi ikinci elde de fırsat

Yatırımcıların yeni konutu tanıtım döneminde düşük fiyattan alıp 6 ay sonra yeniden satma eğiliminin ikinci el konut piyasasını güçlendireceğini belirten Baygan, fiyatların 2017’de yükselecek olmasının bunu desteklediğini kaydetti. İkinci el piyasanın yeni konutunu almış ve eskisini satmaya yönelen alıcılardan da kaynaklanacağını belirten Baygan, “Bu nedenler ikinci el piyasayı canlı tutuyor. Yeni yılda birinci elle ikinci el arasındaki makasın ikinci elin lehine açılabileceği görünüyor. Satış toplamı artarken, ikinci el satışın payı önümüzdeki yıl içinde % 60'a kadar dayanabilir” diye konuştu.

İkinci el konutun satış payı % 60'a dayanabilir

50 bin lira ile yenile, iki katı fiyatla sat!

Kentsel dönüşüm bölgeleri dışında, Beşiktaş, Taksim çevresi ve Sıraselviler gibi bölgelerde eski ikinci el bir daireyi alıp elden geçip renove edip tekrar satma eğiliminin arttığını kaydeden Baygan, şöyle devam etti: “Zaten yıkılacak bir binada olmaz ancak yenilenebilecek eski bir daireyi örneğin 200 bin liraya alıp 50 bin lira harcayıp 400 bin liraya satabiliyorsunuz, ikinci elde böyle güzel bir kar sağlama piyasası oluştu ve bu trendi izleyen çok kişi var. Bir de özellikle dönüşüm bölgelerindeki fırsat daireleri gözleyenler var. Örneğin müteahhitin yenilemek için girmesi muhtemel bir binadan daha müteahhit elini sürmeden önce daire alıp, yenilenmesinin ardından birkaç yıl içinde 2-3 katı rant elde etme, beklentinin üzerinde bir kar sağlama imkanı doğabiliyor.”

İkinci el konutta Beşiktaş ve Bağdat Caddesi kıymetli

Mevcut evlerin daha çok el değiştirdiği yerler arasında Seyrantepe, Bakırköy, Bahçelievler, Fatih, Fındıkzade ve Beylikdüzü olduğunu, Beşiktaş ve Bağdat Caddesi’nin ikinci elde çok kıymetli olduğunu belirten Baygan’ın verdiği bilgilere göre, ortalama ikinci el konut metrekare fiyatları Bahçelievler’de 2.900, Bakırköy’de 8.000, kendisine bağlı semtler itibarıyla fiyat skalası çok değişken olan Beşiktaş’ta 11.800, Beylikdüzü’nde ise 2.200 TL. Bağdat Caddesi’nde ise ortalama fiyatlar ikinci el piyasada çok çeşitli. Örneğin Caddebostan’da 10.600, Erenköy’de 8.300, Suadiye’de 9.400, Bostancı’da ise 5.600 TL.

Emlakjet Haber

0 Takipçi