Katar’dan 60 milyon doları aşan ihracat anlaşması!

Katar’da bu yil 2. kez düzenlenen Expo Turkey by Qatar iş fuarında ilk günde gerçekleştirilen 1.600’ün üzerinde ikili görüşme, 60 milyon doları aşan ihracat anlaşmasıyla sonuçlandı. Emlak Konut GYO ise, Katar’daki denk firmayla Kanal İstanbul çevresindeki arsa stoğuyla ilgili görüşmelerini sürdürüyor

Türkiye ve Katar arasındaki ticari ilişkileri genişletmek amacıyla Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Expo Turkey by Qatar iş fuarı bu yıl 2. kez kapılarını açtı. Fuara 112 Türk firması katılırken ilk günde 1.600’ün üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldı ve 60 milyon doları aşan ihracat anlaşmasına imza atıldı. Geçtiğimiz yıla göre rekor katılımın gözlendiği fuarda iki ülke arasındaki 5 milyar dolarlık ihracat hedefine yönelik adımlar atıldı. Fuarda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı H. E. Sheikh Ahmed Bin Jassim Al Thani, Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertam Yetim, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da katıldı.

Türk şirketlerine ihalelerde öncelik verilecek

Fuarın açılışında konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Katar’ın Türkiye’ye olan ilgisinin altını çizdi. 2022 Dünya Kupası öncesinde Katarlı bürokratların Türk şirketlerine öncelik tanıyacaklarını dile getirdiklerini söyleyen Tüfenkci, konuyla ilgili Doğuş, TAV, Tekfen gibi firmaların projeler için görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Daha sonra söz alan Katar Ekonomi ve Ticaret Bkaanı H. E. Sheikh Ahmed Bin Jassim Al Thani de Türk şirketlerine güvendiklerini ve onlara ayrıcalık tanınacağını belirtti.

Katar’da Kanal İstanbul çevresindeki arsalar görüşüldü

Fuarda söz alan Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim de Katar’ın Emlak Konut ölçeğindeki şirketiyle masaya oturarak Kanal İstanbul çevresinde yer alan, Emlak Konut’a ait 4,6 milyon metrekarelik arsalarda neler yapılabileceğini ele aldıklarını ifade etti. Emlak Konut olarak 10 milyarlık yatırım projesiyle Katar’da bulunduklarını belirten Yetim, Katarlı yatırımcıların mega projeye ciddi bir ilgisi olduğunu kaydetti. Yetim, Katar’da özellikleArnavutköy-Dursunköy’de 3,6 milyon metrekare, Küçükçekmece’deki Bizim Mahalle projemizin ihale edilmemiş 450 bin metrekarelik bölümü ile Başakşehir-Hoşdere’deki 340 bin metrekarelik alan ve son olarak Başakşehir-İkitelli-Ayazzma-Kayabaşı bölgesindeki 240 bin metrekarelik arsada geliştirilebilecek projelerle ilgili görüşmeler yapılacağını ifade etti.

Yatırımın 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor

2013 yılında gayrimenkul satın alımında mütekabiliyet aranması kuralının kaldırılmasıyla Türkiye’de yabancı yatırımcının önünün açıldığını dile getiren Yetim, takip eden dönemde hayata geçirilen yatırımla oturma izni, KDV düzenlemeleri ve vergi avantajları kapsamında ilginin arttığını; 2017’nin 3. çeyreğinde elde edilen % 11,1’lik büyüme oranıyla ise Türkiye’ye duyulan güvenin pekiştiğini vurgulayan Yetim, yakın vadede yatırımın 10 milyar dolar seviyelerine ulaşmasının beklendiğini belirtti.

Katar Türkiye’ye yatırımda 4. sırada

Başta girişim sermayesi Fonu ve Tarımsal Yatırım Fonu başta olmak üzere Türkiye’nin sağladığı teşviklerden yararlanılması gerektiğini söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da, iki ülke iş adamlarına yatırım artırmaları çağrısında bulundu. Katar’ın 21 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de 4. sırada yer aldığını ifade eden Kaan, dış ticaret hacminin ise 25 milyon dolardan 700 milyon dolara çıktığını ekledi.

Bu yıl MÜSİAD’ın ana partnerliğinde; Türk Hava Yolları, Turkuvaz Medya, TRT World, Emlaktasondakika.com ve Wishne’nin destekleriyle düzenlenen Expo Turkey by Qatar’a katılan firmalar arasında Emlak Konut, Tekfen, Artaş İnşaat, Teknik Yapı, Sinpaş, Türksat, Katmerciler, Çilek Mobilya ve Çaykur gibi firmalar bulunuyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi