Kentsel dönüşüme elektronik tebligat sistemi geliyor

Kentsel dönüşümde süreci zorlaştıran ve uzatan en önemli etmenlerden biri, yollanan tebligatların adres değişikliği, vefat ve muhatabın yurt dışında olması gibi sebeplerle hak sahiplerine ulaşamaması. Sorunu çözmek için harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, elektronik tebligat sistemine geçileceğini açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde süreci tıkayan ve yavaşlatan sorunlara yönelik iyileştirme çalışmalarını sürdürüyor. Sürecin zorluk yaşatan aşamalarından biri de, tebligat süreci. Kentsel dönüşüme girecek binanın ünite sayısına bağlı olarak tebligat çekilecek muhatap sayısı 5-6 bine varabiliyor. Ölüm sonrasında veraset intikali yapılmaması, adres ve ülke değişikliği gibi sebeplerle tebligatın bir türlü ulaşamaması, süreci oldukça uzatıyor.

Suistimalin önüne geçilecek

Konu hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bazı art niyetli kişilerin müteahhitlerden daha fazla pay alabilmek için mülklerinden ufak metrekareleri yurtdışındaki şahıslara satarak süreci bilerek zorlaştırdığını, tüm bu engelleri aşmak için elektronik tebligat sistemine geçileceğini açıkladı. Artık proje aşamasında muhataplara elektronik ortamda haber verilerek, inşa sürecine geçilebilecek.

Art niyetli kişiler süreci tıkamamalı

Hak sahiplerinin elektronik tebligatı aldıktan sonra itiraz hâlinde yine mahkeme yoluna gidebileceklerini, dava açma haklarının saklı tutulduğunu belirten Özhaseki, mahkemelerin her zaman vatandaştan yana olduğunu ancak sistemdeki bu tip aksaklıkların kentsel dönüşümde süreci tıkamaması gerektiğini vurguladı. Yani gerçekten haklı olan vatandaş mahkemeye giderek süreci inceletebilecek ancak kötü niyetle ve kâr amacı güderek süreci engelleyenlerin önü, elektronik tebligat sistemiyle kesilecek.

Emlakjet Haber

0 Takipçi