Şehir içindeki küçük sanayi siteleri nereye taşınıyor?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Torba Tasarı’daki bazı düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Ağbal, şehir içinde kalmış küçük sanayi sitelerinin şehir dışına taşınmasının planlandığını, inşaat harcamalarıyla ilgili indirim yoluyla giderilemeyen KDV'nin iadesinin önünü açtıklarını açıkladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, "Torba Tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine başlandı. Komisyonda sunum yapan ve düzenlemelerle ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, şehir içinde kalmış küçük sanayi sitelerinin şehir dışına taşınmasının bu kapsamdaki önemli düzenlemelerden olduğunu ifade etti.

Amaç işini büyütmek isteyen sanayiciye destek olmak

Ağbal, “Kamu kurumlarına ait taşınmazları şehir dışına taşınacak sanayi sitelerinin kullanımına sunmak amacıyla bir madde taslağı, kanun tasarısının içinde yer alıyor. Böylelikle kalkınmada öncelikli illerde kamuya ait yerleri sanayi sitesi kooperatiflerine, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine bedelsiz olarak devredeceğiz. Diğer illerde ise emlak vergisi değeri üzerinden peşin veya taksitle satılması öngörülmektedir" dedi. Ağbal, söz konusu düzenlemeyle şehir içinde kalmış, genişleme potansiyeli olan, işini büyütmek isteyip büyütemediği yerlerde küçük esnaf ve sanayicinin talebini en uygun koşullarda sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

İnşaat harcamasına KDV iadesinin önü açılıyor

Yatırım döneminde hak edilecek yatırıma katkı tutarının tamamının diğer faaliyetlerden elde edilen kazançtan indirilmesine imkan sağladıklarını ifade eden Ağbal, "2018 yılında ne kadar yatırım harcaması yaparsanız diğer kazançlardan, elde ettiğiniz bütün kazançtan bu harcamayı düşme imkanı veriyoruz" diye konuştu. Ağbal, özellikle inşaat harcamalarıyla ilgili indirim yoluyla giderilemeyen KDV'nin iadesinin önünü açtıklarını belirtti.

Hazine arazisine yatırımda 2 yıl ek süre verilecek

Yatırımcılara geçmişte verilen Hazine arazilerine ilişkin düzenleme yapıldığını ifade eden Ağbal, yatırımlarını öngörülen sürede tamamlayamayan bazı yatırımcılara iki yıllık ilave süre tanındığını söyledi. Ağbal, "Yatırımcılarımız bu süre içinde ya yatırımlarını tamamlayacaklar ya da tamamlamamış olurlar veya tamamlamak istemiyorlar ise yatırımın bulunduğu mevcut tamamlama oranına göre ya rayiç bedel ya da Emlak Vergisi ödemek suretiyle bu taşınmazları edinebilecekler" diye konuştu.

Arazi metrekare bedeli artışına üst sınır

Ağbal Emlak Vergisi değerinin belirlenmesinde arazi metrekare bedelinin 2017 yılına göre en fazla yüzde 50 artırılmasına ilişkin sınırlama getirdiklerini, kira geliri elde edenlerin kazancı hesaplarken uygulanan götürü gider oranının da yüzde 25’ten yüzde 15'e düşürdüklerini hatırlattı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi