Taksim - Yenikapı Metro Hattı Karara Bağlanacak

Yapımına 1998 yılında başlanan ve çalışmalar esnasında bulunan tarihi kalıntılar nedeniyle tamamlanamayan Taksim - Yenikapı Metro hattının durumu İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan çıkacak karara göre belli olacak.

Çalışmalar esnasında bulunan ve Bizans dönemine ait olduğu bilinen  arkeolojik kalıntılar Yenikapı hattının, Ceneviz Suru'nun parçaları niteliğindeki arkeolojik kalıntılar Azapkapı hattının, en son saptanan ve şimdilik hangi döneme ait olduğu bilinmeyen arkeolojik kalıntılar ise  yapımının bir türlü gerçekleştirilemediği Taksim-Yenikapı hattı üzerindeki Küçükpazar Caddesi hattının inşaatının yapımına engel oldu. 1998 yılında yapımına başlanan ve şimdiye kadar sadece Şişhane hattının hayata geçtiği Taksim - Yenikapı metro hattı, toplamda 5.2 km uzunluğunda olması planlanıyordu. Yaklaşık olarak 593 milyon  dolarlık bir bütçeye sahip olan metro hattı, Taksim - 4. Levent metrosuna Yenikapı istikametinde birleştirerek İstanbul'daki araç sirkulasyonunu azaltmada yardımcı olacaktı.

Proje durdu

Yetkililer, projenin devamı için  İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan çıkacak olan kararı beklediklerini ancak şimdilik projenin durdurulduğunu bildirdi. Bu zamana kadar engel olan arkeolojik bulgular arasında; 22 adet 10 ve 11. yüzyıldan kalma ahşap tekne batıkları, Bizans döneminden kalma liman kalıntıları, 100 metrekarelik mozaik döşeme, Kanuni ve 2. Selim dönemine ait altın sikkeleri ve Venedik dukaları ile çok sayıda Bizans ve Osmanlı eserleri yer alıyor.

0 Takipçi