İşte yeraltına yapılmış binalar!

Dünyanın farklı yerlerinden, okuldan konuta kadar, tasarlanmış ve uygulanmış binalar.

Binalar yeryüzünde yapılan barınma amaçlı yapılardır. Ancak bazı mimarlar var ki, harika tasarımları ile yeraltında binalar yapıyorlar. Yeraltında bina tasarlayarak doğanın sunduğu imkanlardan faydalananlar olduğu kadar bunu dikkat çekici bir tasarım unsuru olarak düşünenler de yok değil. İşte dünyanın farklı yerlerinden konuttan, okula yeraltında tasarlanmış ve uygulanmış birkaç bina örneği.

Emlak Jet Haber

Yeraltında tasarlanan konutların son örneği. Konut, Search ve Christian Müller Architects tarafından İsviçre\'nin kaplıcaları ile ünlü bölgesi Vals\'te yer alıyor. Kaplıcaların bu kadar yakınına bina inşa etmek için izin alabilmek, aynı zamanda pahalı manzarayı bozmadan bir tasarım ortaya çıkarmak şaşırtıcı. Yamaç üzerinde inşa edilen konut alçak gönüllü bir izlenim sunuyor. Bu haliyle yeşil olduğunu söylemek güç ama altında ilginç fikirleri barındırıyor.

İşte yeraltına yapılmış binalar!

Eden Vadisi\'nde muhteşem bir manzaraya açılan eğimin üzerinde, John Bodger tarafından kayanın içine gömülerek tasarlanan iki katlı konut doğal kaynaklardan maksimum ölçüde faydalanıyor. Phil ve Helen Reddy için tasarlanan konut, üzeri toprak ile örtülü binaların ne kadar çevre dostu olabildiğinin bir kanıtı.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_1

Peter Vetsch tarafından tasarlanan organik formdaki, üzeri toprak kaplı evler yapay bir göletin etrafından sıralanıyor. Yerleşimde üçer adet 3 ve 6 yatak odalı; birer adet de 4, 5 ve 7 yatak odalı ev yer alıyor. Evlerin üzerinin toprak ile kaplı olması battaniye etkisi yaratarak yağmurdan, düşük sıcaklıktan, rüzgardan koruyor.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_2

İnşaat yaparken sürdürülebilir metodlar kullanılsa bile bir şey inşa etmek çevreye iyi ya da kötü anlamda etkide bulunuyor. Polonyalı mimarlık firması KWK Promes bu kaçınılmaz son karşısında binayı ufak bir tepenin altında tasarlamaya karar verdi. Mevcut toprak kaldırılarak, çatı üzerine yerleştirildi. Ortaya narin ve peyzaj ile uyumlu bir ev çıktı. Tasarım sadece çevresine saygılı değil. Çim ile örtülü çatı yıl boyunca doğal yalıtım sağlarken çatıdaki ışıklıklar gün ışığının içeri girmesine olanak sağlıyor.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_3

Bu ev bir aşk evi. Çocukların dedesinin ve birkaç iyi arkadaşın yardımı alınarak yapıldı. Bu ilginç ve doğa dostu evin arkasındaki adam olan Simon Dale \"Kendi kendinin mimarı olmak oldukça eğlenceli,\" diyor ve ekliyor \"Doğal malzemeler kullanarak bina inşa etmek, üreticilerin kâr ve kanserojen madde kokteylinden uzak durmak anlamına geliyor.\" Zemin, duvar ve çatıdaki saman doğaya dost bir yalıtım sağlıyor. İçerideki kireç sıvası, duvarların nefes almasına fayda sağlıyor. Dale bunun yanı sıra görülebilecek her yerde ahşapları yeniden değerlendirmiş. Işıklandırmalar doğal aydınlatma sağlıyor, çatıdaki güneş panelleri ise enerji sağlıyor.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_4

Terraset Elementary School, yeraltında inşa edilmiş nadir okul örneklerinden. Kuzey Virginia\'daki ekolojik yerleşimin bir parçası. Okulun çatısı çayır olarak düşünülmüş. Çayırların üzerinde sadece ağaçlar ve piramit şeklinde ışıklıklar yer alıyor. Toprak diğer bina örneklerinde olduğu gibi doğal izolasyon sağlıyor. Toprağın altında olmanın pozitif yanları kadar karanlık sınıfların oluşması gibi negatif yanları da yer alıyor.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_5

Deca Architecture tarafından tasarlanan ev, Ege Denizi\'ndeki Kiklad Adaları\'ndan birinde yer alıyor. Evin bir katı zeminin altında yer alırken, ikinci katı yerin üzerinde yer alıyor. Dış mekan ile iç mekan sürmeli kapı ile ayrılırken, dış mekandaki havuz panoramik bir manzara sunuyor.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_6

Yeşil Kuşak içinde yer alan Surrey\'deki Hersham Golf Club ReardonSmith Architects\'ten lüks otel ve SPA tasarımı talebinde bulundu. Mimarlık ofisinin buna cevabı yeraltı oteli tasarlamak oldu. Mimarlık ofisinin yöneticilerinden Matthew Guy projeyle ilgili, \"Tasarımda otel, spa ve gol faaliyetlerini yerin altında ve üstünde organik bir formla organize ettik. Tasarım, Yeşil Kuşak\'ın zor koşulları ile birlikte 5 yıldızlı bir otelin tüm gereksinimlerini karşılıyor,\" diyor. Hem otel hem de SPA\'da ısı ve enerji üretim araçları karbon salımını azaltacak şekilde tasarlanmış.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_7

Matteo Thun tarafından Bolzano İtalya\'da tasarlanan Clima Otel bir yamaça yerleşiyor. 11 birimli otel hem yaz hem de kışın yeraltında olmanın avantajından sonuna kadar faydalanıyor. Otelin bulunduğu yerdeki kaynak suyu her mevsim sabit sıcaklıkta çıkıyor. Ayrıca çıkan su bir yandan enerji kaynağı olarak odaları soğutuyor bir yandan da yenilebilir enerji kaynağı olarak karbondioksit salımını azaltıyor.

İşte yeraltına yapılmış binalar!_8
0 Takipçi