Sulukule'de Kuralar Çekildi!

İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Sulukule Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan 575 konut için Fatih Belediyesi tarafından kura çekimi yapıldı. Hatice Sultan ve Neslişah mahalleleri kentsel yenileme alanları mülk sahiplerinin Fatih Spor Kompleksi’ndeki kura çekilişine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'da katıldı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Sulukule Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan 575 konut için Fatih Belediyesi tarafından kura çekimi yapıldı. Kura çekimininin evleri teslim için değil, hak sahiplerinin sahip olacağı evlerin tespiti için yapıldığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bölge idare mahkemesinin verdiği kararı Danıştay'a götüreceklerini ve buradan müsbet bir karar beklediklerini söyledi. Belediye olarak Sulukule projesinde öncü rol oynadıklarını ve hür türlü tepkiye gögüs gerdiklerini anlatan Demir, "TOKİ ve İBB olmasaydı, bu proje koca bir sıfır olurdu. TOKİ'nin üretteği 500 bin konutla mukayese edildiğinde TOKİ'yle birlikte 28 ayrı tipte ev ürettik. Keşke proje herkesi yüzde yüz memnun etseydi. Keşke burada bulunmayan kiracılar dahil hepsinin isteklerini gerçekleştirecek imkanlarımız olsaydı. Arkanızda orta büyüklükte bir anadolu ilçesi inşa ediyoruz. Neden uzun sürdü eleştirisi aldık. Biz burada elle kazı yaptık. Önce muayene çukurları oluşturdu. Altında eser olup olmadığı denetlendikten sonra inşaata başladık" dedi.

"Rüyamız Gerçek Oldu"

Hatice Sultan ve Neslişah mahalleleri kentsel yenileme alanları mülk sahiplerinin Fatih Spor Kompleksi’ndeki kura çekilişinde konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bir rüyanın, özlemin gerçekleştiğini ifade etti. “Dünyada mekan, ahirette iman. Bu güzel sözün hepimizin gönlünde çok özel bir yeri var. Mekanlar, içinde yaşayan insanların hatıralarıyla güzelleşir, zenginleşir” diyen Mutlu, kuraların hayırlı olmasını diledi. Mutlu, projenin bir kentsel yenileme, konut projesi olduğunu belirterek, İstanbullu’nun canı ve malının çok kıymetli olduğunu, İstanbul’u kucaklayan, insanı merkeze alan yeni projelerle kentte yaşayanların yüzünü güldürmeye devam edeceklerini söyledi. Mutlu, “Sulukule iyi bir proje oldu” dedi.

28 Farklı Konut...

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Fatih’te 7 yerde yenileme alanı çalışmaları yaptıklarını, Sulukule, Ayvansaray, Fener Balat, Süleymaniye, Kapalıçarşı ve Yalı Mahallesi’nde kentsel yenileme çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, “Sulukule için öncü rol üstlendik. Projeyi, mülk sahiplerinin talepleri doğrultusunda 17 defa değiştirmek zorunda kaldık. Birbirinden farklı 28 farklı tipte ev ürettik. İspanya, Fransa, Romanya ve Polonya’da da kentsel dönüşüm yapıldı. Sulukule, onlarla ve muadilleriyle mukayese edildiğinde sosyal, kültürel ve mülkiyet hakkı yönleriyle daha gelişmiş bir proje. Şu anda orta büyüklükte bir Anadolu ilçesi inşa ediyoruz” dedi. Demir, projede Osmanlı mimarisinden esinlenen çağdaş konutlar olmasına özen gösterdiklerini ifade ederek, İstanbul’un bundan 100 yıl önceki mahallesine birkaç ay sonra şahit olacaklarını söyledi. Konuşmasını sürdüren Mustafa Demir, “Yüzde 95’i tamamlandı. Bu hukuki süreci de inşallah o zamana kadar aşacağız. Eylül ayında evleri mülk sahiplerine teslim edebileceğiz” dedi.

Karar Sulukule'yi Etkilemeyecek...

Hukuki açıdan herhangi bir sıkıntının olmayacağını düşündüklerini dile getiren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, kararın Sulukule'yi çok fazla etkilemeyeceğini, evlerin çoğunun bittiğini, sadece altyapı çalışmalarının devam ettiğini ve bu çalışmaları engelleyecek hukuki bir sürecin olmadığını belirterek, " Anıtlar kurulunun iptal ettiği avam projesiyle bu proje arasında fark var zaten. Yeni projenin onay süreci var. 4 nolu idari mahkemenin kararını Danıştay'a taşıyacağız. Kentsel dönüşüm yasasından sonra deprem yasası çıktı. Bizim yasamızla deprem yasası arasında fark yok. Danıştayın kararı ictahat kararı olacak. Depreme karşı çalışmaların önü açılmış olacak" şeklinde konuştu.

"Sulukule Rant Projesi Değil"

Sulukule'de yapılan konutların tamamının hak sahiplerine ait olup olmadığı dışarıdan satın alanların bulunup bulunmadığı sorulan Demir," Hak sahipleriyle konuştuk, mülklerini satmamaları için tapularına dahi şerh koydurduk. Ama buna rağmen, yeni mülk alanlar olmuşsa onlar da bizim hak sahibimiz olmuştur. Eğer iddia edildiği gibi rant projesi olsa, hepiniz hak sahiplerini görüyorsunuz, bu görüntü Anadolu görüntüsüdür. Bu görüntü biz bu projeye başlamadan önce bu bölgede oturanların görüntüsüdür" diye konuştu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ilk kura çekimini gerçekleştirdikten sonra, noter huzurunda yapılan kura çekiminin ardından, hak sahipleri tek tek dairelerin kurasını çekti.

EmlakJet Haber

İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Sulukule Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan 575 konut için Fatih Belediyesi tarafından kura çekimi yapıldı.

Sulukule'de Kuralar Çekildi!

Kura çekimininin evleri teslim için değil, hak sahiplerinin sahip olacağı evlerin tespiti için yapıldığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Bölge idare mahkemesinin verdiği kararı Danıştay\'a götüreceklerini ve buradan müsbet bir karar beklediklerini söyledi.

Sulukule'de Kuralar Çekildi!_1

Hatice Sultan ve Neslişah mahalleleri kentsel yenileme alanları mülk sahiplerinin Fatih Spor Kompleksi’ndeki kura çekilişinde konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bir rüyanın, özlemin gerçekleştiğini ifade etti. “Dünyada mekan, ahirette iman. Bu güzel sözün hepimizin gönlünde çok özel bir yeri var. Mekanlar, içinde yaşayan insanların hatıralarıyla güzelleşir, zenginleşir” diyen Mutlu, kuraların hayırlı olmasını diledi.

Sulukule'de Kuralar Çekildi!_2
0 Takipçi