Yanıbaşımızdaki Doğal Akvaryum: Saros Körfezi

Ege Denizi’nin kuzey doğu kesiminde yer alan ve karmaşık girdaplar çizen akıntılar nedeniyle de kendi kendini temizleyebilen bir körfez olan Saros Körfezi, 300 türe yakın deniz canlısına ev sahipliği yapıyor.

İçinde barındırdığı yüzlerce çeşit canlı türü, suyunun berraklığı ve coğrafyasıyla birçok bilim adamının ve su altına meraklı kişileri kendisine hayran bırakan Saros Körfezi, biyolojik çeşitliliğinin ve jeomorfolojik özelliklerinin korunabilmesi amacıyla geçtiğimiz yıl Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Dünya üzerinde kendi kendini temizleyebilme özelliğine sahip yalnızca üç bölge var. Bu bölgelerden biri olma özelliğini taşıyan Saros Körfezi'nin gösterdiği ekolojik gelişim de son derece olumlu... Son yıllarda denizlerimizdeki canlı türlerinde büyük oranda azalma olmasına karşın Saros, bu anlamda son derece zengin bir skalada pek çok deniz canlısını bünyesinde barındırmaya devam ediyor. Şu an 300'e yakın deniz canlısının yaşadığı körfezde 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür sünger çeşidi bulunuyor.

Koruma altına alındı

Bilim adamlarının ve su altına meraklı olan amatör ya da profesyonel herkesin doğal bir akvaryum olarak nitelendirdiği bölgede ayrıca Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma savaş gemilerinin batıkları da bulunmakta. Saros Körfezi'nin Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı'nın denetimi altında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesinin amacı ise, buradaki doğal güzelliklerin, tarihi ve kültürel kaynakların, biyolojik çeşitliliğinin, sualtı, su üstü canlı ve cansız varlıkların korunmasına yönelik koruma kullanma esaslarının belirlenmesi, imar planlarının oluşturulması, revize edilerek muhafaza edilebilmesi...

Haftalık evler kiralanabiliyor

Bölgede yerleşim alanlarının en büyüğü Enez, Erikli ve Yayla sahilleri olarak sıralanabilirken, bu sahiller turizm amaçlı yoğun bir tesisleşmeyi bünyesinde barındırmıyor. Tüm sahil boyu yerleşimlerinde küçük pansiyonların ve günlük, haftalık, sezonluk kiralanabilen evlerin bulunduğu Saros Körfezi, İstanbul'a 250, Edirne'ye 140, Yunanistan Sınır kapısına 60 kilometre mesafede yer alıyor.

Yanıbaşımızdaki Doğal Akvaryum: Saros Körfezi

Yanıbaşımızdaki Doğal Akvaryum: Saros Körfezi_1

Yanıbaşımızdaki Doğal Akvaryum: Saros Körfezi_2

Yanıbaşımızdaki Doğal Akvaryum: Saros Körfezi_3

Yanıbaşımızdaki Doğal Akvaryum: Saros Körfezi_4
0 Takipçi