% 8 KDV şehirdeki markalı projelere avantaj sağlayacak

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yüksek arsa değerine sahip merkezi bölgelerdeki markalı konut projeleri % 18 KDV’li olduğu için % 8’lik yeni KDV, satışlara olumlu yansıyacak. Uzmanlar, sürenin 2017 sonuna uzatılıp tek tip vergi oranı olması gerektiğini kaydediyor

Konutta KDV oranlarına ilişkin bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ve yüzde 18 KDV oranı ile teslim edilecek konutların 31 Mart 2017 tarihine kadar KDV oranını yüzde 8’e düşüren Bakanlar Kurulu kararı, özellikle büyük şehirlerdeki markalı konut projeleri için avantaj sağladı. Çünkü arsa rayiç değerinin yüksekliğine göre artan KDV sisteminde arsa birim metrekare vergi değeri; 0-499 TL arası olanlar yüzde 1 oranında, 500-999 TL arası olanlar yüzde 8 oranında, 1000 TL ve üzeri olanlar yüzde 18 oranında KDV uygulanıyordu.

Düzenlemenin kısa bir süreyi kapsasa da önemli bir adım olduğunu kaydeden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) İcra Kurulu Başkanı Haluk Sur, gelişmeyi Emlakjet 'e değerlendirdi. Sur, “Bugün baktığınızda İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin merkezlerinde yüksek arsa değerlerine sahip, şehrin gözde, değerlenen, merkez veya merkeze yakın bölgelerinde zaten yüzde 1’lik KDV yok, hep ağırlıkla yüzde 18 olarak uygulanıyor… KDV’nin Çatalca ve Silivri gibi şehir çeperlerinde dahi yüzde 8 olduğunu görüyoruz. Yüzde 1 KDV’yi Anadolu’da görebiliyorsunuz. İkinci elde zaten KDV olmadığı için, dolayısıyla şehirlerdeki markalı projeler açısından olumlu bir gelişme” değerlendirmesinde bulundu.

% 8 KDV şehirdeki markalı projelere avantaj sağlayacak

Düzenleme yılın tamamına yayılırsa amacına ulaşır

KDV indiriminin belirli bir süre için 2009 yılında da yapıldığını ve bunun sektörde önemli bir canlanmaya neden olduğunu hatırlatan Sur, “31 Mart’a kadar sürecek KDV indirimi, teslimi yakın olan projeleri destekliyor. Ancak bununla birlikte yaklaşık 6 ay sürecek bu indirimin aslında 2017 sonuna kadar olmasının daha etkili olacağı kanaatindeyiz. 31 Mart’ta konutu teslim edememiş ancak Nisan içinde teslim etmiş bir firmanın yüzde 18 KDV’ye dönmesi hakkaniyetli olmayabilir” diye konuştu.

Arsa ve ticari gayrimenkulü de kapsarsa canlanma büyük olur

Konutun dışında KDV indiriminin arsa ve ticari gayrimenkulü de içine aldığında sektörde canlanmanın daha büyük olacağını belirten Sur, aynı zamanda tek tip vergi oranı olmasının sektörde hep beklenen bir gelişme olduğunu kaydetti. Sur, “KDV’nin yüksekliği, inşaat sektöründeki kayıtdışılığı tetiklediğinden bizim hep söylediğimiz ruhsat alan tüm konut ve ticari gayrimenkulde, metrekare büyüklüğü veya arsa değeri sınıflandırmasına gitmeden tek bir tip, örneğin yüzde 8 bir vergi oranı olması” dedi.

Yerinde dönüşüm ve mütekabiliyete de yarar

KDV oranlarında yapılan her türlü indirimin konut satışlarına olumlu yansıyacağını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Bu gelişme, söz konusu daire tiplerindeki stokların eritilmesine fayda sağlayacaktır. Özellikle arsa değerleri son yıllarda hızla artan İstanbul gibi şehirlerimizdeki dairelerin çoğu yüzde 18 KDV oranı ile satılmaktadır. Bu KDV avantajı en çok Afet Yasası kapsamı dışında kalan projeler ile şehir merkezlerinde gerçekleştirilen yerinde dönüşüm projelerinde büyük fayda sağlar” açıklamasını yaptı.

Bakanlar Kurulu sektörü destekleme halkasına katıldı

KDV indirimi kararı alan Bakanlar Kurulu’nun, ülkemizdeki birlik ve beraberlik halkasını güçlendirmeye bir katkıda bulunmak amacında olduğunu düşündüklerini belirten Durbakayım, şöyle devam etti: “Bu kapsamda KDV oranına dokunmadan, tüm konutlardaki yüzde 2 olan alım satım vergisinin aşağıya çekilmesi de, Emlak Konut’un başlattığı tarihi kampanyanın gücünü artırır ve satışlara daha fazla ivme kazandırır. Diğer taraftan KDV indirimi için öngörülen sürenin 2017 sonuna kadar olması, satışlardaki etkinliği daha da artırır diye düşünüyoruz.”

Fiyatlara etkisi olur mu?

İstanbul’da genellikle yılda yaklaşık 120 bin konut satıldığını, ikinci el konutlarda KDV olmadığı için 1’inci el için indirimin olumlu olduğunu belirten uzmanlar, ‘KDV dahil’ belirtilen fiyatlarda tüketiciye direkt yansıyacak indirimin, genel konut fiyatlarına fazla bir etkisinin olmayacağını kaydediyor.

Emlakjet Haber