Başlanmamış projeyi ‘sanal gözlük’le görebilir misiniz?

Gebze Teknik Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu yazılım firması Corpline Global Solutions’ın geliştirdiği sistemle kullanıcılar, sadece bir sanal gözlük ve hareket sensörü içeren bilekliği kullanarak yapımına başlanmamış bir projede sanal dairenin odalarını gezip, işçilik kalitesini inceleyebiliyor

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi’nce desteklenen ve üniversite öğrencileri tarafından kurulan yazılım firması Corpline Global Solutions’ın geliştirdiği sistem, konut müşterilerinin, yapımına başlanmamış sanal dairelerde gezmesine imkan tanıyor. Şirketin farklı alanlarda eğitim gören 7 kişilik ekibi, son yıllarda adından sıkça söz edilen sanal gerçeklik gözlüklerinin inşaat sektörü nün pazarlama uygulamalarında da kullanabileceğinden yola çıkarak CorpSide Projesini başlattı.

Proje yöneticileri, bu kapsamda 8 aylık bir çalışma sonucu kağıt üzerindeki çizimlerine bakarak gerçekte var olmayan sanal bir daire tasarladı. Kullanıcılar, geliştirilen sistem sayesinde sadece bir sanal gözlük ve hareket sensörü içeren bilekliği kullanarak sanal dairenin odalarını gezip, işçilik kalitesini inceleyebiliyor.

İnşaat firmaları ilerleyen yıllarda kullanabilir

Corpline firmasının kurucularından ve proje yöneticilerinden olan Mehmet Faruk Çetin, konut satışlarının mobilize edilmesi, taşınabilir olması gerektiğine ve sektördeki firmalarla yaptıkları görüşmelerde böyle bir ihtiyaç olduğu kanısına vardıklarını anlattı. Çetin, “Yani siz bugün inşaatı tamamlanmamış bir projeyi satın alırken maket üzerinden tamamen bir belirsizlik satın alıyorsunuz. Biz bu projeyle birlikte aslında tüketici açısından da muazzam bir noktaya odaklanmış oluyoruz çünkü içi tam bir muamma olan, manzarasıyla pazarlanan ama manzarasını göremediğiniz veya içerisinde yüksek malzeme işçiliğinden bahsedilen fakat malzeme kalitesine hiçbir şekilde temas edemediğiniz bir projede doğrudan içerisine girip, onun içerisinde dolaşıp, manzarasını görüp bu evi alıp almama kararına varmalarını sağlıyoruz" diye konuştu. Çetin, inşaat firmalarının ilerleyen yıllarda bu sistemi hem proje geliştirme hem de satış süreçlerinde aktif bir şekilde kullanacağını sözlerine ekledi.

‘Örnek daire sistemine son vereceğiz’

Şirket ortaklarından, Hasan Sefa Zabunoğlu da şu anda yüksek konut projesi gerçekleştiren firmaların konut satışlarını doğrudan maket üzerinden veya örnek bir daire üzerinden gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Bizim bu projeyle hedefimiz konut projelerinin temeli dahi atılmadan doğrudan satışlarının başlayabileceği bir sistem oluşturabilmek. Firmalar oluşturdukları maketleri tek bir projede değerlendirebiliyorlar. Bizim oluşturduğumuz sistemi ise tüm projelerinde değerlendirme şansına sahip olacaklar" dedi. Yüksek konutlu bir proje için maket fiyatlarının 60 bin lira civarında olduğunu belirten Zabunoğlu, "Bunun yanında ekstra olarak örnek daire oluşturulması müteahhit firmaların maliyetlerini oldukça arttırmakta. Geliştirdiğimiz CorpSide projesi ile örnek daire sistemine son vermeyi öngörüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Emlakjet Haber