BDDK Ninja Kredileri Tespit Etti

BDDK, geliri olmayan kişilere veirlen krediler yüzünden ABD'de krize neden olan 'Ninja Kredisi' nin Türkiye'de de gerçekleştiğini tespit etti ve bankaları uyardı.

2008 yılında ABD'de bazı bankalrın geliri olmayan kişilere kredi kullandırdığı ortaya çıkmıştı. Bankacılık literatürüne 'no income, no job, no asset' kısaltması ile geçen 'ninja kredi' nin bir benzerinin Türkiye'de de gerçekleştiği tespit edildi. BDDK konu hakkında, bankalara emlak ofisleri aracılığı ile kullandırılan kredileri inceleme talimatı verdi. İncelemelere göre şüpheli kredi kullanımlarında bankalar, kredi kullanan kişinin geliri ile bankaya gösterilen geliri karşılaştıracak.

Ninja Krediler Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Özellikle konut kredilerinde kendini gösteren ninja krediler, emlak ofislerinin ve bankacıların kullandırdıkları her krediden prim alması nedeniyle ortaya çıkıyor. Ninja kredileride geliri olmayan veya asgari ücretle çalışanlar emlak ofisinden ya da başka bir şirketten sahte gelir belgesi alıyor. Banka da kredi kullandırılan konutu teminat altına aldığı için, daha fazla kredi kullandırabilmek açısından sahte gelir beyanlarını görmezden geliyor.

EmlakJet Haber