Deprem Sonrası Güvenilir Müteahhit, Sağlam Ev Arayışı Arttı

Emlakjet, İzmir’de ve İstanbul’da deprem sonrası emlak piyasasında yaşanan hareketliği değerlendiren bir çalışma gerçekleştirdi.

İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremle birlikte konu yeniden gündemin ilk sırasına yükseldi. İlk şoku atlatan vatandaşların daha güvenli konut arayışına yönelmesi emlak piyasasını da hareketlendirdi. Deprem korkusu vatandaşların sadece sağlam ev arayışına değil, aynı zamanda güvenilir müteahhit arayışına girmelerine de yol açtı. Türkiye’nin yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet, İzmir’de ve İstanbul’da deprem sonrası emlak piyasasında yaşanan hareketliği değerlendiren bir çalışma gerçekleştirdi.

Yeni ve müstakil konutlara ilgi arttı

Emlakjet verilerine göre İzmir'de deprem sonrası kiralık konut aramalarında yüzde 74'lük bir artış yaşandı. Bornova (%91), Çiğli (%67), Bayraklı (%51), Gaziemir (%48) ve Buca (%32) dikkat çeken artış oranlarıyla öne çıkan ilçeler arasında yer alıyor.

İzmir’de deprem sonrası yaşanan önemli bir eğilim de deprem öncesine göre villa aramalarının yüzde 77, müstakil konut aramalarının ise yüzde 81 artış göstermesi oldu. Bu arayış özellikle depremden zarar görmeyen Çiğli, Bornova ve Karşıyaka ilçelerinde yoğunlaştı.

İzmir’de konut stokunun yaşlı olması nedeniyle kiralık bina arayışında en yüksek oranlı artış yüzde 104 ile 11-20 yaş arası binalarda yaşandı. Buna karşın bina yaşı 0 ila 5 yaş arasındaki yeni konutlara olan talebin deprem öncesine göre yüzde 27 oranında arttığı görüldü.

Kiralarda fahiş artış oldu mu?

Emlakjet veri tabanından gelen bilgileri değerlendiren uzmanlar, İzmir’de deprem sonrası 110 kiralık ilanda fiyat değişikliği olduğunu tespit etti. Bunların 45 adedinde yüzde 10 bandında fiyat artışı yaşanırken, 66 adedinde yüzde 11'lik bir fiyat düşüşü gerçekleşti.

İzmir depremi İstanbulluyu da endişelendirdi

İzmir depremi, konuyla ilgili uzmanların büyük bir deprem için uyardığı İstanbul'da da oturduğu konutun güvenli olup olmadığından emin olmayan vatandaşları harekete geçirdi. İstanbul’da da kiralık konut aramalarında son bir haftalık dönemde yüzde 34'lük artış meydana geldi. Ümraniye (%48) ve Bahçelievler (%43) yüksek artış oranıyla öne çıktı.

İstanbul’da da İzmir ile benzer şekilde yeni konutlara olan talep yüzde 7 oranında arttı. Emlakjet verilerine göre İstanbul’da deprem öncesine göre villa aramaları yüzde 23 artarken, müstakil konut aramaları yüzde 55 artış kaydetti. Ön plana çıkan ilçeler ise Çekmeköy, Sarıyer ve Çatalca oldu.

Tolga İdikat: “İzmir’de emlak piyasasının yönelimi yılsonuna doğru netleşir”

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Depremin olduğu 30 Ekim tarihinin üzerinden geçen dönemde Emlakjet verilerine göre İzmir’de kiralık ev arama yüzde 74 arttı. Bornova, Çiğli, Gaziemir, Buca aramaların en çok arttığı ilçeler. Depremde en çok tahribat Bornova ve Bayraklı bölgesinde meydana geldiği için vatandaşlar özellikle 10 yaş üzeri binalara karşı güvensizlik yaşıyor. Karşıyaka ve Çiğli tarafındaki binalarda bir tahrip görülmediği için, o ilçelere olan talep ve güven arttı. Bununla birlikte sosyo-ekonomik açıdan daha yüksek kesime baktığımızda apartmanlardan müstakil evlere doğru bir yönelim görüyoruz. Bizim verilerimiz, İzmir'de deprem öncesine göre villa aramalarının yüzde 77, müstakil konut aramalarının ise yüzde 81 arttığı gösteriyor.”

Zaman zaman basın-yayın mecralarında İzmir’de kiralarda fahiş artışlar yaşandığına dair haberlerin yer aldığına dikkat çeken İdikat, Emlakjet verilerine göre deprem sonrası ilk haftada sadece 45 ilanda yüzde 10 gibi bir artış yaşandığını tespit ettiklerini söyledi.

İdikat, “Tüm İzmir halkına ve Türkiye’ye geçmiş olsun diyorum. Ancak bizim bir deprem ülkesi olarak buna hazırlıklı olup önlemlerimizi alarak ilerlememiz gerekiyor. Şu an herkes İzmir’de deprem yaralarını sarmaya odaklanmış durumda. İlk şoku atlattıktan sonra, daha sağlam bina ve bölgelere yönelimi ve bunun fiyatlara yansımasını içeren tabloyu, yıl sonuna kadar daha net göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

Hangi konutlar risk altında olabilir?

- 2000 yılından önce yapılmış bir binanın riskli olma ihtimali yüksek.

- Hazır beton kullanılmamışsa

- Beton dayanımı C10 ve daha azsa

- Bodrum katında rutubet; kolon, kiriş demirlerde paslanma varsa

- Kolon ve kirişlerde çatlaklar varsa

- Taşıyıcı kolon ve kirişler kesilmişse binanız riskli olabilir.

0 Takipçi