Eviniz aylardır satılmadıysa sebebi bunlar olabilir!

Evlerini satışa çıkaran mülk sahiplerinin en büyük korkusu, evin uzun süre satılamaması. Bu durumda yapılması gereken çaresizce beklemek değil, süreci iyi analiz etmek. Derlediğimiz 8 muhtemel sebepten biri, sizin evinizin aylardır vitrinde beklemesinin sorumlusu olabilir

Diyelim ki gayrimenkul piyasası epey hareketli bir şehrin nezih bir muhitinde, yaşanılır bir konuta sahipsiniz ve konutunuzu satmak istiyorsunuz. Ya da bir emlak danışmanısınız ve sizce son derece kelepir olan bir gayrimenkulü bir türlü sahibiyle buluşturmak için çalışıyorsunuz. Ne var ki aylardır vitrinde olan bu mülke ya hiçbir talip çıkmıyor ya da ilgililer bir türlü son imzayı atmaya yanaşmıyor. Siz bunun sebebini bir türlü bulamıyorsanız, belki de bakış açınızı değiştirmenin ve alıcıların gözünden bakmanın vakti gelmiştir. İşte bir konutun uzun süredir yeni sahibiyle buluşamamış olmasının 8 muhtemel sebebi...

1- Fiyatın bölgeye göre fazla yüksek olması

Bir gayrimenkul alıcısının emlak danışmanına gittiğinde söylediği ya da online ilan sitelerinde filtreleme kısmına girdiği ilk şey ev tutmak istediği muhit ve bütçesinin üst sınırı olur. Herkes aslında, istediği bölgede, belirlenen fiyat aralığında, yeterli metrekarede temiz bir ev arayışındadır. Bu sebeple evinizin fiyatı bulunduğu muhite göre yüksekse, ilk aşamada eleniyor olabilirsiniz. Bu sebeple gerçekçi olun ve üzerinizdeki baskıdan sıyrılarak, makul bir ücrette karar kılın.

2- Ortak bir noktada buluşmaktan kaçmak

Evinizi seviyorsunuz, buna şüphe yok! Ancak alıcıların çoğu bir miktar da olsa pazarlık yapmak isteyebilir ya da evin devredilmesinden önce sizden birtakım düzenlemeler talep edebilir. Ortak noktada buluşmaya yanaşmıyorsanız, alıcıları kaçırıyor olabilirsiniz. O yüzden ilk günden itibaren dürüst olmak ve çözüm odaklı yaklaşmak şart. Karşınızdakinin taleplerini iyi incelemeli ve mümkünse ortak bir noktada buluşmaya çaba göstermelisiniz.

3- Evde gerekli tadilatların yapılmaması

Çoğu insan evini zaten nakit ihtiyacı sebebiyle elden çıkarıyor. Dolayısıyla satmadan önce gerekli tadilatların yapılması genellikle ihmal ediliyor. Bu sebeple alıcı fiyatta pazarlığa gidiyor ve indirim miktarını eve taşınmadan yapılacak tadilatlara harcıyor. Ancak her alıcı bu zaman ve emek kaybına razı gelecek diye de bir şey yok. Dolayısıyla evinizin hızla satılmasını istiyorsanız gerekirse fiyatın üzerine bir miktar ekleme koşuluyla, gerekli tadilatları yaptırmalısınız. Yeni bir mutfağa harcayacağınız para, sonrasında evin değerinde yaşanacak artışın çok gerisinde kalabilir. Bu sebeple mümkün olduğunca fazla alıcının odağında kalmak için, evinizde yıkık-dökük ya da eski bölümler olmamasına dikkat edin.

4- Doğru danışmanla çalışmamak

Bir evin satış sürecinde emlak danışmanlarının ödemi yadsınamaz. Ancak bir evin satılamamasının en yaygın sebeplerinden biri, doğru danışmanla çalışılmamasıdır. Yetki verdiğiniz kişinin muhite hakim olmaması, sizi doğru yönlendirmemesi, alıcılarla kaliteli iletişim kuramaması gibi sebeplerle eviniz uzun süre satılamayabilir. Eğer böyle bir sorunla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız danışmanınızla görüşmekte fayda var.

5- Online ilan sitelerini esgeçmek

Evinizi bir emlak danışmanıyla anlaşmak yerine kendiniz satışa çıkardıysanız ve cama “ Satılık ” ilanı asmaktan ötesine geçmediyseniz evinizin uzun süre satılamama ihtimali son derece yüksek. Daha fazla alıcıyla bir araya gelmek için ücretsiz ilan verebildiğiniz online ilan sitelerini değerlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra geleneksel yöntemlere başvurarak evinizin muhitindeki esnafa haber salabilirsiniz. Unutmayın, evinizi ne kadar geniş bir kitleye pazarlarsanız, o kadar kolay satarsınız!

6- Evle ilgili doğru fotoğrafları kullanmamak

İnternette ev aramışlığınız varsa, ilanlardaki bazı fotoğrafların evi hiç de albenili göstermediği dikkatinizi çekmiştir. Oysa alıcılar her evi tek tek gezme şansları olmadıkları için, fotoğraflar üzerinden değerlendirmede bulunurlar. Bu sebeple emlak danışmanınızın ya da sizin evinizi tanıtırken kullandığınız fotoğrafları iyi inceleyin. Yetersiz sayıda ya da kötü fotoğraflar, alıcının evi direkt gözden çıkarmasına sebep olur. Kendinizi alıcının yerine koyarak mevcut fotoğrafların gerçekten evinizi “alınası” gösterip göstermediğini düşünün. Eğer cevabınız “Hayır” ise, evi olabildiğince geniş gösterecek, mümkünse göz hizasından çekilmiş ve evin olumlu-olumsuz taraflarını dürüstçe ortaya koyan fotoğraflar çekin ve onları kullanın.

7- Eşyalı evlerin büyük satış sorunu: Kötü dekorasyon

Eğer evinizi eşyalı olarak satışa çıkardıysanız bu hem avantaj hem de dezavantaj olabilir. Eğer eşyalı olarak sunduğunuz eviniz uzun süredir satılamadıysa sorun, dekorasyonunda olabilir. Kimi alıcı dayalı döşeli bir evi tercih ederken dekorasyonunun onun zevkine hitap etmemesi, her şeyi mahvedebilir. Bu sebeple belirli bir stile kayan obje ve mobilyaları evinizden çıkarmak, faydalı olabilir. Mesela minimalist dekorasyondan hoşlanan bir alıcının ilgilendiği evde hiçbir koltuk olmaması, retro bir koltukla karşılaşmasından iyidir. Bu sebeple evinizde olabildiğince rafine ve düz eşyalar bırakmaya gayret edin.

8- Dönemsel durgunluğu gözardı etmek

Eğer yukarıda sayılan hiçbir sorun sizin için geçerli değilse, evinize haksızlık etmeyin. Evi satışa çıkardığınız zaman emlak piyasası için durgun bir dönem olabilir. Bu dönemde yapılması gereken tek şey beklemek ve özellikle yaz aylarının sonuna doğru hareketlenecek piyasayla gelecek alıcılar için hazırlıklı olmak.



Emlakjet Haber - Gizem İncegül