Fikirtepe’de dönüşüm, fiyatları 1 yılda 2’ye katlar

2014 yılından bu yana kentsel dönüşümde ivme yakalayan Fikirtepe’de satılık daire metrekare birim fiyatları bugün 7.000-10.000 TL aralığında. Uzmanlar, 2017'de tamamlanması beklenen büyük projelerin etkisiyle fiyatların sadece 1 yıl içinde ikiye katlayacağını belirtiyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 581 3318 ktütükt 27 7 3892 14.0 96 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

1950’li yıllarda İstanbul'un ilk gecekondu alanlarından biri olan ve hızlı nüfus artışı ve çarpık yapılaşma ile yoğun iç göç alarak yıllar içinde kentsel çöküntü alanı haline gelen Fikirtepe, bugün markalı projelerin kentsel dönüşüm kapsamında birbiri ardına planlandığı bir bölge haline geldi. 2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Fikirtepe için 2014 yılı bir milat oldu. O tarihe kadar müteahhitler ve kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yeterli düzeyde ilerlenme sağlanamamışken, 2014’ten bu yana geliştirilen ve 2017'de tamamlanması beklenen büyük projelerle birlikte bugünkü Fikirtepe’de satılık daire metrekare birim fiyatları nı 7.000-10.000 TL aralığına taşıdı. Bölgeyi değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme uzmanları Öznur Özdemir ve Öznur Aydın ise projelerin tamamlanmasıyla birlikte bölgenin bir yılda % 100 değerleneceğini öngörüyor.

Dumankaya’dan Teknik Yapı’ya devler burada

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Baysaş, CC Group, Dumankaya, Ekşioğlu Yapı, Emay, Erkan Grup, Güral İnşaat, Haldız İnşaat, Nuhoğlu, Pana Yapı, Sefa İnşaat, Selka NSK, Sinanlı Yapı & Yiğit Group, SVR Group, Şua İnşaat, Teknik Yapı ve Vartaş gibi inşaat şirketleri yer aldı. Alya Life Residence, Muhteşem Yeni Yüzyıl Konutları, Pırlanta Göztepe, Mina Towers, Businist Office, Güral Göztepe Konutları, Brooklyn Park, Renovia İstanbul, Yenitepe Kadıköy, Brooklyn Life (Selimoğlu), İstanbul 216 ve Concord İstanbul, bölgede yer alan önemli konut projelerinden sadece bazıları...

Söz konusu projelerde bugün için ortalama konut satış birim değerlerinin 7.000-10.000 TL/m2 aralığında olduğunu söyleyen uzmanlar, konut ağırlıklı olan kentsel dönüşüm projesi dahilindeki az sayıda ticari taşınmazlar için ise henüz oluşmuş bir ortalama satış değerinden bahsedilemediğini belirtti. Uzmanlar, 2017 yılı itibariyle projelerin hayata geçirilmesi ve projelerin kendilerini kanıtlayabilmeleri halinde bugünkü birim değerlerin iki katına kadar artış yaşanabileceğinin altını çizdi.

Dev dönüşüm alanı 133 hektar büyüklüğünde

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Türkiye’nin önemli dönüşüm projelerinden biri olduğunu ve Kadıköy ve E5 güzergahı gibi Anadolu yakasının merkezi iş alanlarına yakın olması ve tüm ulaşım akslarının kesişme noktasında yer almasının bölgeyi cazip hale getirdiğini vurgulayan uzmanlar, 57 yapı adası bulunan proje alanının yaklaşık 133 hektarı kapsadığını kaydetti. Buna göre, proje öncesinde dönüşüm alanında 100.000’e yakın nüfus, yaklaşık 6.500 bina ve 25.000 bağımsız bölüm yer alırken, proje tamamlandığında yaklaşık 50.000 bağımsız bölümde 150.000 nüfusa ulaşılmasının bekleniyor. Uzmanlar, projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak sürdürülebilir yaşam için gerekli bakımevi, gezi parkları, okul, sağlık kurumu, kütüphane, otopark, alışveriş alanları, sinema gibi sosyal donatıları içinde barındıran bir dönüşüm projesi olarak hazırlandığını kaydediyor.

Proje nasıl başladı?

Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi, 2010 yılında İBB tarafından gündeme getirildi. 2011 başında bölgeye % 10 ila % 80 arasında imar artışı getiren plan ise İBB Meclisi'nce onaylandı. Ancak kentsel dönüşüm sürecinde yıkım ve tahliye işlemlerinin aksaması nedeniyle 2010 yılından 2014'e kadar ciddi aşama kaydedilemedi. Kentsel dönüşüm alanı ilanıyla birlikte birçok şirketin bölgeye akın ettiğini, bölge halkının da beklenen değer artışı karşısında umutlandığını belirten uzmanlar, ancak müteahhitlerle kat maliklerinin uzun süreli anlaşmazlıkları ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye arasındaki yetki karmaşasının süreci tıkadığını, 2014 başında ise Bakanlığın bölgedeki işleyişe hız kazandırmak için yetkilerini tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretmesiyle sürecin birden hızlandığına dikkat çekti. Bu tarihten sonra yıkım ve temel atma törenleri ivme kazandı.

Emlakjet Haber

EndFragment