Her daireye 1 otopark alanı artık zorunlu olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelik, otopark sorununa çözümler sunuyor. 10-15 gün içinde kamuoyuna sunulacak yönetmeliğe göre yeni binalarda her daireye 1 otopark alanı yapılması zorunlu olacak. Dışarıdan görünmemek kaydıyla yerin altına istenildiği kadar otopark katı inşa edilebilecek. Otopark sorunu olan eski binalar için, asansörlü otopark girişimlerine de teşvik geliyor

Mevcut yönetmeliğe göre yeni yapılacak bir bina da 3 daire ye 1 otopark alanı yapılması yeterli. Ayrıca eski binaların çoğunun ne kendi bünyesinde ne de üzerinde bulunduğu sokakta yeterli park yeri var. Geniş çaplı bir kentsel dönüşüm süreci devam ederken bu sorunun hemen el atılmazsa daha da büyüyeceği tahmin ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çalışmalarına uzun süredir devam edilen otopark yönetmeliğinin neredeyse hazır olduğunu, 10-15 gün içinde kamuoyuna duyurulacağını müjdeledi. Yeni yönetmeliğe göre 1 daireye 1 park yeri yapılması zorunlu olacak, emsalden sayılmamak üzere yerin altında istenildiği kadar otopark katı yapılabilecek, çarşı içlerinde dar parselde asansörlü otoparkların yapılması için teşvik verilecek.

10-15 gün içinde yayımlanacak

Otopark yönetmeliğindeki düzenlemeler için çalışmaların uzun süredir devam ettiğini belirten Mehmet Özhaseki; bu çalışmalar kapsamında belediyelerden, sivil toplum kuruluşlarından, müteahhit odalarından ve emlakçılardan görüş alındığını açıkladı. Yönetmelikte artık son aşamaya gelindiğini, 10-15 gün içinde başbakanlığa gönderilerek yayımlanacağını söyleyen Özhaseki, değişikliklerin otopark sorununa ciddi bir çözüm sunabileceğinin de altını çizdi.

Yeni yönetmelik neleri içeriyor?

Otopark katları emsalden hariç tutulacak

Mevcut sistemde 3 daireye 1 otopark alanının zorunlu tutulduğunu belirten Özhaseki, 12 konutluk bir binaya 4 otopark alanının yetersiz kaldığını, yeni yönetmelikle daire başına en az 1 otopark alanının yapılmasının zorunlu olacağını açıkladı. Mevcut parsellerin yaratacağı zorluklara karşılık; yerin altında, emsalden hariç tutularak ve dışarıdan görünmemek kaydıyla istendiği kadar otopark katı yapılabilmesi de mümkün olacak. Bu otopark katları bina ya da bahçe alanının altında yer alabilecek. Sunulan planda bu şartlara uymayan binaya belediyeler izin vermeyecek.

Bağış sistemi kalkıyor

Eskiden binanın içinde de, binanın bulunduğu sokakta da yeterli park alanı yoksa belediyenin daha sonra o mahallede otopark yapması için, belediye fonuna bir miktar bağış yapılıyordu. Bu uygulamayla toplanan bağışların otopark yapımında kullanılmadığının tespit edildiğini belirten Özhaseki, bağış sisteminin de kaldırılacağını açıkladı.

Asansörlü otoparklara teşvik geliyor

Yeni yönetmelikte, hâli hazırda otoparksız binalara yönelik bir çözümün de getirileceğini belirten Özhaseki, özellikle çarşı içinde konut ya da iş yeri olarak kullanılan bina sahibi bireylerin bu binaları yıkıp otopark inşa etme girişimlerine destek olunacağını söyledi. Özellikle yurt dışında sık sık kullanılan, “asansörlü otopark” sistemlerinin daha dar parselli alanlarda uygulanabildiğini belirten Özhaseki, eski binasını yıktırıp yerine asansörlü otopark yaptırmak isteyen vatandaşa kolaylık sağlanacağını, belediyeden alınması gereken izin süreçlerinin kısaltılacağını ve hiçbir bağış alınmayacağını kaydetti.

Emlakjet Haber