Hükümet sektörü destekliyor, orta gelirli hala bekliyor

KDV ve kredilerde hükümetin arka arkaya getirdiği yenilikler, konut sektörünü destekliyor. Kampanyalarla 1 ayda 5 bin konutun satıldığı sektörde, düşen faizlerin akıbetini not indirimleri etkileyecek. Orta gelir grubunun gerçek ihtiyacı olan konutların üretimi ise sektörde halen çözülmesi gereken bir sorun

Moody’s’in not indirimi sonrası bankaların artan faiz maliyetini konut kredilerine de yansıtabileceği, ancak Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ederek alabileceği kararlarla Moody’s’in bankalar üzerinde yarattığı maliyeti hafifletebileceği beklentiler arasında yer alırken, bir yandan da hükümetin olumlu adımları da sektöre taze kan olarak yansıyor. Özellikle yeni yapılan KDV ve kredi kullanımı değişiklikleri hükümetin konut sektörünü destekleyerek özel sektör kadar taşın altına elini koyduğunu gösteriyor. 150 metrekarenin üzerindeki

konutların

alımında ödenen yüzde 18’lik KDV, 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e düşürülerek geniş dairelerde oturmak isteyen ailelere yönelik bir ödeme kolaylığı sağlanmış oldu. Ödemelerdeki konut kredisi oranının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılmasıyla ise

konut kredisi

kullanmak isteyen, ama peşinatı denkleştiremeyen kesime konutun fiyatının % 5 oranında bir yardım eli uzatılmış oldu. Bunlar son dönemde alımı kolaylaştırmaya yönelik iki önemli gelişme...

Öte yandan devletin ilk kez

konut

alacaklara yönelik vereceği 15 bin liralık devlet desteği için başvurular ise 26 Ağustos’ta başladı. Aynı zamanda devletin metrekare ile konut satışına olanak verecek gayrimenkul sertifikalarıyla ilgili düzenlemesi ve yasal çerçevesi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü tasarrufu özendirici sandık modeli, konut alımını kolaylaştırmada gelecek modelleri karşımıza getiriyor. Veriler son çeyrekte satışların hareketlenerek yılın geçen yılki 1.3 milyon adetlik satışın üzerine geçeceğini bize gösteriyor. Ancak bunlarla birlikte dikkati çeken bir diğer konu, asıl ihtiyaç sahibi orta gelir grubuna yönelik konut üretmede hala yeteri kadar yol alınamaması…

Üretim lüks konutta birikmemeli

Emlak Konut GYO ve GYODER üyesi 49 üye firmanın peşinatı yüzde 20’ye ve faizi yüzde 0.70’e indirip vadeyi 120 aya uzattığı kampanyalarıyla 1 ayda toplam yaklaşık 5 bin konut satıldı. Kampanyaya katılan 56 bin konut stoğunu düşündüğümüzde yüzde 10’luk bir satışın 1 ayda tamamlanması, sektörde pozitif beklentileri yükseltti. GYODER Başkanı Aziz Torun’un belirttiğine göre, en çok talep metrekaresi 4 bin ila 7 bin TL arasındaki dairelere geldi, yani fiyatı 400 ile 700 bin lira arasında değişen 100 metrekarelik dairelere…

KONUTDER verilerine baktığımızda ise hedef kitleye ulaşılabilir fiyatla üretim yapılamaması en temel sorun. Ülke genelinde yer yıl 600-700 bin konut ihtiyacı doğuyor, üretim de 800 bin civarı. Metrekaresi 2 bin lira civarında olan dairelere gelen talep 400-500 bin, ancak sektör buna üretim yapamıyor. Nedeni arsa, inşaat maliyeti ve vergi yükü. Metrekaresi 4 bin TL ve üzerinde ise 300-400 bin konut yapılıyor. Satışa çıkan yeni proje fiyatları ağırlıklı olarak burada. GYODER Başkanı Aziz Torun’un belirttiği gibi metrekaresi 4 bin lira üzeri konuta talep, her ne kadar bugün kampanyalarla tetiklense de, genel talebe baktığımızda bu fiyatı yüksek dairelere olan talep sadece 100-200 bin kadar. Sektörün sıkıştığı yer de tam burası.

Ucuz arsa temini, arsa maliyetinin yüzde 50 düşürülmesi, vergilerin indirilmesi ve tek bir oran haline gelmesi üretimin lüks konutta birikmemesi için yıllardır ortaya konulan çözümler… Vergiler konusunda KDV ile adım atan ve yüzde 18’lik KDV’li konutlardaki KDV’yi yüzde 8’e indiren hükümetin bu hamlesi olumlu olmakla birlikte 2017 sonuna kadar uzatılması talep ediliyor. Devletin getirdiği destekler olumlu olmakla birlikte asıl ihtiyaç sahiplerine üretim konusundaki açık hala devam ediyor.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya yatırım hamlesi olumlu

Hükümetin açıkladığı Güneydoğu ve Doğu Anadolu paketine göre, bu bölgelerde 66 bin 789 adet konut inşa edilmesi planlanıyor. Bölgedeki bu konut inşaatlarının da sektöre olumlu katkıda bulunacağı öngörülüyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da dört yıl içinde önemli alt yapı harcamalarının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca bu bölgede sanayi ve hizmet binaları yapılarak üreticilere tahsis edilecek ya da kiralanacak. Bu yatırımların da inşaat sektörüne destek olması planlanıyor.

Sektör ilk yarıda % 6.7 büyüdü

İnşaat sektörü 2016 yılının ikinci çeyrek döneminde yüzde 7 büyüdü. İnşaat sektörü 2016 yılı ilk çeyreğindeki yüzde 6.5’lik büyümenin ardından büyümesini ikinci çeyrekte de hızlanarak sürdürdü ve böylece 2015 yılının ilk yarısında yüzde 0.3 küçülen sektör, bu yılın ilk yarısında daha iyi bir performans göstererek yüzde 6.7 büyümüş oldu. Bu da yılın geneli için 2015 yılının daha üzerinde bir büyüme gerçekleşme olasılığını artırdı.

Özel sektör inşaat harcamaları yüzde 6.9 yükseldi

İnşaat Malzeme Sanayicileri Derneği (İMSAD) Eylül raporuna göre, özel sektör inşaat harcamaları 2016 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 6.9 büyüdü. Geçen yıl ertelenen ve ötelenen özel sektör inşaat harcamaları yeni yılın ilk yarısında yeniden canlanırken, kamu inşaat harcamaları ise 2016 yılı ikinci çeyrek döneminde yüzde 6.8 büyüme gösterdi. 2016 yılı ikinci çeyrek döneminde kesin bütçeye geçilmesi ile birlikte kamu harcamaları artış gösterdi.

Mevcut inşaat işleri seviyesi Eylül’de toparlandı

İMSAD Eylül sektör raporuna göre, mevcut inşaat işlerinde yaz aylarında görülen dalgalanma Ağustos ayındaki önemli düşüş ile devam etmişti. Eylül ayında ise mevcut işlerde bu kez toparlanma oldu. Yaşanan gelişmelerin etkisi ile yavaşlayan mevcut işler mevsimsellik katkısını da arkasına alarak yeniden hareketlenme eğilimine girdi. Bu toparlanmanın inşaat malzemesi talebini de olumlu etkileyeceği beklenirken, mevcut inşaat işleri seviyesinin Eylül ayında geçen yılın Eylül ayındaki mevcut işler seviyesinin de 4.2 puan üzerinde gerçekleştiği de raporda belirtilen önemli ayrıntılar arasında yer aldı.

Emlakjet Haber