İkinci El Konutlara Talep Arttı

1 Haziran itibariyle başlatılan özellikle konut ve aracı kapsayan avantajlı kredi paketi, birçok konut alıcısını harekete geçirdi.

1 Haziran itibariyle başlatılan özellikle konut ve aracı kapsayan avantajlı kredi paketi , birçok kişiyi harekete geçirdi. Kampanya sonrası artan talep sebebiyle, ev ve araç sahipleri fiyatları yüzde 30’a yakın artırdı, alıcılardan bazıları zamlar sonucunda ile alımdan vazgeçmeye başladı. Kamu bankaları 1 Haziran’dan itibaren konut, araç, tatil ve ihtiyaç kredilerinde tarihi bir indirime gitti. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan ve Aysel Yücel'in haberine göre; bu pakette bulunan konut kredileri kapsamında faizler sıfır konutta 0,64, ikinci elde ise 0,74’e çekilirken peşinat miktarı yüzde 10’a düşürüldü ve bir yıl da ödemesiz dönem fırsatı sunuldu. Kampanya ile birlikte emlak ofislerinde benzeri görülmemiş bir yoğunluk oldu.

Artan fiyatlar, vatandaşı düşündürüyor

Bir diğer önemli gelişme ise ev fiyatlarında meydana geldi. Konut fiyatları kampanyasının açıklanması sonucunda artan talebi gören ev sahipleri faiz avantajını anında fiyatlara yansıttı ve fiyatlarda yüzde 30’a yakın artış yaşandı. Bu durum başlatılan kampanyanın avantajından ev sahiplerinin karlı çıkmasına sebep oldu. Tek motivasyonu düşük peşinat ve 1 yıl ödemesiz dönem olan konut alıcıları ise, artan ev fiyatları karşısında konut almaktan vazgeçmeye başladı. Kampanyanın açıklandığı hafta emlak ofisleri bir hatta iki gün sonrasına randevu oluşturmaya başladı. Kampanyayı değerlendirmek isteyen ihtiyaç sahipleri uygun konut bulduklarında fiyatların yeniden artırılması endişesi ile pazarlıksız yapmadan ev alıyor. Bu sebeple emlak ofisine gelen her iki kişiden birinin uygun fiyatlı konut bulduğunda hemen alıma geçtiği dile getiriliyor. Taleplerin ise özellikle İstanbul’da en çok 350 bin ile 750 bin TL aralığındaki konutlarda yoğunlaştığı belirtiliyor. 

Konutlarda pazarlık dahi yapılmıyor

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, piyasada ciddi hareketlilik yaşandığını belirtti. Koronavirüs salgını öncesine göre talepte 3 kata varan artış olduğunu vurgulayan Taş, “Kampanyanın kısa süreceği endişesiyle alıcılar hedef odaklı hareket ediyor. Eskiden arayan 7 kişiden birine yer gösterirken, şu an iki kişiden birine yer gösteriliyor ve yine iki kişiden biri pazarlık yaparak almaya çalışıyor. 750 bin ile 350 bin TL gayrimenkuller hemen satılıyor” diye konuştu.

İkinci elde yoğunluk var

Bu uygulamanın aynı zamanda insanların yastık altında birikmiş paralarını da gün yüzüne çıkarttığını belirten Taş, genel anlamda ihtiyaç sahibi, işleri devam eden ve gelirleri sekteye uğramayan orta ve orta üstü gelir grubunun gayrimenkul aldığını dile getirdi. Fiyatlarda ise normalin üstünde artış yapan gayrimenkullerin satılmadığına dikkat çeken Taş, "Balkon-bahçe arayışı ise bir köpüktü. Şimdi herkes başını sokacak bir ev bakıyor. Ayrıca talep ikinci elde yoğunlaştı. Çünkü insanlar bitmemiş inşaatı risk görüyor" şeklinde konuştu. 1 Haziran itibariyle başlatılan özellikle konut ve aracı kapsayan avantajlı kredi paketi , konut alıcılarını da harekete geçirdi.

0 Takipçi