İmar barışı 10,5 Milyon Kişiyi Mutlu Etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İmar barışı ile çok önemli bir veri elde edeceğiz, yapı stokuna ilişkin tespitleri yapacağız. 10,5 milyon vatandaşımız imar barışından istifade etti’’ açıklamasında bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı yerine 5 katlı bina yapacağız. Haftaya temel atıyoruz’’ dedi. İmar barışı konusuna değinen Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız" şeklinde konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Şu an ülkemizde 55 bin kilometrekare korunan alanımız var, biz bunu 2023'e kadar 2,5 kat artırmayı hedefliyoruz. OECD verilerine göre yüzde 17’ye çıkarmayı hedefliyoruz" açıklamasını yaptı. Kurum, 391 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçiye kiralandığını, en çok kiralamanın Adana, Hatay, Konya, İzmir ve Muğla'da yapıldığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: "10,5 milyon vatandaşımız imar barışı uygulaması çalışmalarından istifade etti." dedi. Bakan Kurum, peribacaları çevresinde 100'ün üzerinde kaçak yapıyı yıktıklarını, kalan 195 kaçak yapının etaplar halinde yıkılacağını açıkladı. Kurum: "Tarihimize, kültürümüze, doğal sit alanlarımıza kimsenin zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz." şeklinde konuştu. Kurum, Ankara AKM Millet Bahçesi'nin 2020 yılında hizmete açılacağını müjdeledi.

‘’İmar barışı çalışmaları devam edecek’’

Kurum, kentsel dönüşüme girecek konutlara ilişkin, "Tespitlerimize göre 2023'e kadar dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon bağımsız bölüm var, riskli gördüğümüz. Bunların yaklaşık 1,5 milyonu da daha fazla riskli diyebiliriz" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, QR kodlu sistemle bugüne kadar 200 bin tapu işlemi yapıldığını bildirdi. Kurum, "Bugüne kadar 19 bin inşaattan alınan 561 bin çipli beton numunesinin denetimi gerçekleştirildi. İmar barışı çalışmaları devam edecek.’’ şeklinde konuştu. İmar Barışı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, bunun 13,5 milyon vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğuna işaret ederek, "10,5 milyon vatandaş, İmar Barışı'na başvurdu’’ dedi. Kurum, "Buradan çok önemli bir veri elde edeceğiz, ülkemizdeki yapı stoğuna ilişkin tespitleri yapacağız. Nerde ne kaçak var, bu yapıların durumu, risk durumu nedir? Bu analizleri elde etmiş olacağız ki bu veri bizim için çok önemli bir veri" ifadelerini kullandı. İmar Barışı'ndan yararlanan 10,5 milyon vatandaşın çoğunun elektrik, su, doğalgaz sorunlarının bulunduğunu, tapuları olmadığından mülkiyeti ipotek gösteremediklerini kaydeden Kurum, "Şimdi bunların hepsinin önünü açtık ve 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeren İmar Barışı süreci bu anlamda çok olumlu gidiyor." diye konuştu.

0 Takipçi