Japon Yeni Mağdurları BDDK'ya Yürüdü

2008 yılında Japon Yeni'ne endeksli banka kredisi kullanarak ev satın alan, ancak kredi faizlerinin yüzde 125 oranında artması ile borçlarını ödeyemez duruma gelen bir grup vatandaş, dün Şişli Mecidiyeköy Meydanı'nda toplanarak Bankacılılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu mağduriyetlerinin giderilmesi adına göreve çağırdı.

Kendilerini, 'Japon Yeni Mağduru' olarak adlandıran bir grup vatandaş, 2008 yılında bir banka aracılığı ile kullandıkları Japon Yeni'ne endeksli konut kredileri geri ödemelerinin, küresel krizin de etkisiyle yüzde 125 oranında artmasının ardından BDDK'yı göreve çağırmak için dün Şişli Mecidiyeköy Meydanı'nda toplandı. "TL verdiler döviz alıyorlar, bankaların şirazsini düzelt usta" pankartı açan grup, BDDK'nın Balbaros Bulvarı'nda bulunan binasına sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Bina önüne gelindiğinde ise grup adına basın açıklaması yapıldı. Bankaların sözlerinde durmadıkları ve BDDK'nın yaşananlara müdahale etmemesi eleştirilen basın açıklamasında, "2008 yılı son çeyreği öncesi yani bankalarca bilinen 'büyük kriz'den önce bizler Türkiye'deki istikrarlı ekonomiye ve Merkez Bankası'nın dövize endeksli kredileri serbest bırakmasına güvenerek, TL faizlerine göre daha düşük faizli olan Japon Yeni endeksli konut kredisi kullanarak, ev sahibi olduk. Bugün her bir mağdurun borç yükü yüzde 125 artmıştır." Mağdurları aralarında Kahtalı Mıçe'nin de bulunduğu Japon Yeni Mağdurları, bankaları tefeci olmakla suçlarken BDDK'nın ise yaşananlar karşısında tepkisiz kalmasını eleştirdi ve açıklamada "Bu sorunu %30 artış ile sabitleyen Macaristan, Çek Cumhuriyeti vb. ülkelerin merkez bankalarının ve diğer resmi kurumlarının vatandaşlarına sahip çıktığı gibi bizim devletimizin ve kurumlarımızın da bizlere sahip çıkmasını, hakkaniyetten yana bir uzlaşma için bu soruna müdahil olmalarını istiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Japon Yeni Mağdurları Nasıl Oluştu

Japonya uzak doğunun en büyük ekonomilerinden biri olarak bulunuyor. Peki nasıl oldu da dünyanın sayılı ekonomilerinden biri Türkiye'de yüzlerce insanı mağdur etti? Türkiye'de yaşanan 2001 krizinin ardından Japon Yeni endeksi 2006 yılına kadar neredeyse sabit kaldı. Bu tarihten sonra ise Türk Lirası ile Japon Yeni arasında oluşan yüksek faiz oranı farkı, daha çok kredi satmak isteyen bankaların dikkatini çekti ve Japon Yeni'ne endeksli uzun vadeli kredi seçenekleri oluşturuldu. Sonrasında ise global kriz patlak verdi ve kısa bir süre içerisinde Japon Yeni ciddi rakamlara ulaştı. Japon Yeni'ne endeksli konut kredisi kulananların borçları ise bir anda yüzde 125 oranında arttı.

EmlakJet Haber