Katar kriziyle inşaatta Körfez’e ihracat azalır

Türkiye İMSAD Haziran Raporu’na göre yılın ilk beş ayında yurtdışında alınan müteahhitlik işleri 3,6 milyar dolara ulaşırken, özellikle son 10 yılda inşaat malzemeleri sanayi için çok önemli bir pazar olan Körfez ülkelerindeki kriz öne çıktı. Raporda, Körfez ülkelerinin krizde Katar’a destek veren Türkiye’den ithalatlarını azaltabileceği belirtildi

110 milyar doları aşan pazar büyüklüğü ve 1,5 milyonun üzerinde istihdamı bulunan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD ) Haziran raporuna göre, Körfez’de Katar ile diğer ülkeler arasında ortaya çıkan ve Türkiye’yi de dolaylı olarak içine alan krizin, Türkiye’nin bu ülkelere yönelik inşaat malzemesi ihracatını olumsuz etkileyeceğine değinildi. Raporda, Körfez’deki krizin kısa zamanda aşılma olasılığının görülmediği, Körfez ülkelerinin krizde Katar’a destek veren Türkiye’den ithalatlarını azaltabileceği belirtildi. Katar’a ihracatın ise giderek daha zor ve pahalı hale geldiği, bu nedenle Katar’dan talep olsa dahi bu ülkeye aynı ölçüde inşaat malzemesi ihracatı yapmanın mümkün olamayabileceği ifade edildi.

Anayasa değişikliği ile idari olarak yeni bir sürecin de başladığı belirtilen raporda yeni program içinde öncelikli yedi alan, “inşaat/kentsel dönüşüm, sağlık, ulaştırma, enerji, turizm, savunma, teknoloji sektörleri” olarak belirlendi.

İnşaat büyümesi GSYİH büyümesinin altında

Rapora göre inşaat sektörü 2017 yılı ilk çeyrek döneminde yüzde 3,7 büyüdü. İnşaat sektörü beklentilerin altında bir büyüme gösterdi. Yeni hesaplama yöntemi ile açıklanan büyüme verileri içinde kamu ve özel sektör inşaatları ayırımı kalktı. Bu nedenle ilk çeyrekteki yüzde 3,7 büyüme için ayrıntılı bir değerlendirme yapma olanağı sınırlandı.

Gayrimenkul sektörü ilk çeyrekte yüzde 1,8 büyüdü. Gayrimenkul sektöründe yeni iş geliştirme, yeni proje başlangıçları ve yeni kiralamalar önemli ölçüde yavaşladı. İnşaat sektörü ile GSYİH büyüme oranları arasındaki ilişki son dört çeyrekte zayıfladı. Yeni yılın ilk çeyreğinde bu kez ekonomik büyüme yüzde 5,0 olurken inşaat sektöründe daha düşük büyüme gerçekleşti. İlişkinin önümüzdeki dönemlerde istikrar kazanması bekleniyor.

Güven endeksinin artışı için ilave iyileşme şart

Güven endeksi 2017 yılının ilk 4 ayındaki yükseliş ardından Mayıs ayında sınırlı ölçüde gerilemişti. Sınırlı gerileme Haziran ayında da devam etti. İnşaat sektörü güven endeksi Haziran ayında 1,9 puan düştü. Güvenin yeniden artışı için ilave iyileşmelere ihtiyaç duyuluyor. Mayıs ayında konut satışlarındaki artışın % 1,5 artışla yavaşladığı görüldü, Haziran ayında da Ramazan etkisi görülecek.

Yurtdışı müteahhitlikte toparlanma arayışı var

2017 yılının ilk beş ayında yurtdışında alınan müteahhitlik işleri proje sayısı 48, proje tutarı ise 3,61 milyar dolar oldu. 2017 yılının ilk beş aylık döneminde alınan proje sayısı ve toplam tutarı 2015 ve 2016 yılı ilk beş aylık döneminin altında gerçekleşti.

İnşaat malzemesi sanayiinde veriler nasıl?

• Nisan ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi geçen yıl aynı döneme göre yüzde 2,3 arttı. Ocak ve şubat aylarındaki gerileme ardından mart ve nisan aylarında yükseldi.

• İnşaat malzemeleri ihracatı 2017 yılı Nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 5,0 arttı ve 1.335 milyon dolar oldu. Böylece yılın ilk dört ayında da ihracat artışı gerçekleşti.

• İnşaat malzemeleri ithalatında yeni yıl ile birlikte gerileme sürdü. İthalat, nisan ayında ise geçen yılın nisan ayına göre yüzde 9,3 geriledi ve 710 milyon dolara indi. İthalatın düşüşünde artan döviz kurları etkili olmaya devam etti.

• İnşaat malzemeleri yıllık sanayi ihracatı nisan ayı itibariyle 15,57 milyar dolara yükseldi. Yıllık ihracat büyüklüğünün 2017 genelinde artacağı öngörüldü. 2017 yılının ilk dört ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 geriledi. Böylece 2017 yılı Nisan ayında yıllık ihracat 8,80 milyar dolara düştü.

Emlakjet Haber