Kira Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir taşınmazı kiralamaya karar verdiniz. Peki ileride karşınıza çıkabilecek sorunları gidermek adına kira sözleşmesi imzalarken nelere dikkat etmeliyiz? EmlakJet Haber sizin için araştırdı.

Kira Sözleşmesi Nedir?

Adi Kira Akdi, Borçlar Kanunu'nun 248. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır; Adi kira, bir akittir ki kiralayan onunla, kiracıya ücret mukabilinde bir şeyin kullanılmasını terk etmeyi (kiralamayı) iltizam eder. Kurulmasında hiçbir şekil şartı bulunmayan kira sözleşmeleri yazılı ve sözlü olarak gerçekleştirilebilir. Ancak yazılı olarak yapılması, hukuki zeminde ispat edilebilir olmasından ötürü size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Mal Sahibini Araştırın

Kiralamaya karar verdiğiniz konutun gerçek mal sahibini araştırın. Kira sözleşmesine imza atan kişinin gerçek mal sahibi veya atanmış bir vekil olup olmadığını araştırın. Eğer tapu üzerinde birden çok kişinin hakkı var ise, sözleşmeye imza atacak kişinin, diğer hak sahiplerini de temsil edip etmediğini öğrenin.

Kira Kontratındaki Adrese Bakmayı Unutmayın

Kira sözleşmesi imzalanırken, sözleşmenin detaylarını atlamadan okuyun. Sözleşmede belirtilen adres kısmında, kiralayacağınız konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol edin. Taşınmadan önceki su, elektrik ve doğal gaz sayaç değerlerini kira kontratı üzerine yazdırmayı unutmayın. Evin hangi koşullarda teslim edildiğinin tespit edip sözleşme üzerinde belirtin. Taşınmazı kiralarken depozito ödediyseniz, bu işlemi de kontrat üzerinde belirtmeyi unutmayınız.

Noter Huzurunda Yapmanız Önemli

Kiralama işleminin hukuki bir zeminde gerçekleşmesinde ısrarcı olun. Sözleşmenin imzalanmasını noter huzurunda yaptırmanız, ileride doğabilecek sorunları gidermek adına önemli bir adımdır.

Kira Artışını Sözleşme Üzerinde Belirtin

İkinci yıl için uygulanacak olan kira artışını sözleşme üzerinde belirtin. Kira tutarını öderken ise ödemelerinizi elden yerine banka aracılığıyla gerçekleştirin. Unutmayın ki, oluşacak sorunlarda banka dekontları sizin koruyucunuz olacaktır.

EmlakJet Haber