Konut alımında Maliye’den 10 maddelik uyarı!

Maliye Bakanlığı vatandaşları nakit veya krediyle fark etmeksizin satın aldıkları gayrimenkullerle ilgili resmi bilgileri doğru vermeleri ve bilinçli hareket etmeleri konusunda uyarıyor. İşte Maliye Bakanlığı’nın, gayrimenkul alım-satım sürecine dair 10 maddelik uyarı listesi…

Ev alıp satarken bazen süreci kısaltmak bazen de birtakım giderlerden kaçınmak amacıyla resmi prosedürün dışında işlemler yapılabiliyor. Kısa vadede kârlı gibi görünse de bu işlemlerin tespiti hâline hem alıcı hem de satıcıya ceza kesiliyor. Maliye Bakanlığı vatandaşı yasal süreci takip etmek ve gayrimenkul alım-satımı konusunda sağlanan kolaylıklar üzerine bilinçlenmeye davet ediyor. 10 maddelik bir uyarı listesi yayımlayan Bakanlık, vatandaşı seferberlik kapsamında hareket etmeye çağırıyor.

1- Tapuda gerçek bedeli bildirin!

Tapuda satış bedelinin düşük gösterilmesi, pek çok diğer giderden kaçınmak için başvurulan bir yöntem. Ancak Maliye Bakanlığı, durumu tespit edebiliyor.

2- Tapu harcını tam ödeyin

Gayrimenkulün satış değerinin tapuda düşük gösterilmesiyle, tapu harcı da düşüyor. Maliye Bakanlığı, tapu harcının vergi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden ödenmesi gerektiğine işaret ediyor.

3- Hem alıcı hem de satıcıya ceza kesildiğini unutmayın

Tapu harcının eksik ödenmesi durumunda hem harç tahsil ediliyor, hem de alıcı ve satıcıdan ceza bedeli talep ediliyor. Maliye Bakanlığı vatandaşı, daha az vergi ödemek için ev faturasının düşük kesilmesine izin vermemeye çağırıyor.

4- Faturasız alım yapmayın

Müteahhit, inşaat şirketleri ve emlak komisyoncuları gayrimenkul satışında fatura kesmemeyi tercih edebiliyor. Maliye Bakanlığı ev sahibi olacak vatandaşı, faturasız alım yapmaması konusunda uyarıyor.

5- Yetkisiz kişilere dikkat edin

Maliye Bakanlığı, tapu müdürlüklerinde yetkisiz kişiler aracılığıyla yapılam işlemlerle yaşanan mağduriyete dikkat çekiyor. Bu kişilerin yaptığı kayıtsız aracılık hizmetleri sonucunda vatandaş vergi kaybı yaşıyor, mağdur oluyor.

6- Kayıtsız iş yapanları bildirin

Maliye Bakanlığı, yayımladığı listeyle bir çeşit seferberlik başlatıyor. Bakanlık vatandaşı, fatura vermeyen emlakçı ve emlak komisyoncuları en yakın vergi dairesine ya da Vergi İletişim Merkezi’ne bildirilmeye davet ediyor.

7- En yakın tapu müdürlüğünden işlem yapabilirsiniz

Gayrimenkul alım-satım işlemleri için taşınmazın olduğu şehre gitmeye gerek yok. En yakın tapu müdürlüğünden tüm işlemler yapılabiliyor.

8- SMS’le her şeyden haberdar olabilirsiniz

E-devlet sistemine cep telefonunuzu kaydederek, satın aldığınız taşınmazla ilgili her şeyi takip edebilirsiniz. Gayrimenkulünüze dair bildiniz dahilinde olan ya da olmayan her işlem, sistem üzerinden kontrol edilebiliyor.

9- Almanya’dan gayrimenkul alabilirsiniz

Başka şehirden olduğu gibi, başka ülkeden de gayrimenkul alımı yapılabiliyor. Yurtdışında, Berlin Başkonsolosluğundaki tapu temsilciliğinde tüm işlemler yürütülebiliyor.

10- 5 yıl içinde Değer Artış Kazancı Vergisi ödeniyor

Aldıktan sonra, 5 yıl içinde mülkünüzü satmak isterseniz, Değer Artış Kazancı Vergisi ödüyorsunuz. Özellikle alırken tapuda değerini düşük gösterdiyseniz mülkün değer artışı daha fazla görünecektir. Böylece daha fazla vergi ödersiniz.

Emlakjet Haber

0 Takipçi