Tapu tesliminde müteahhide vekaletname verilmeli mi?

Tüketiciler için tapu teslim işleminin tamamlanmasında müteahhitlere vekaletname verilmesi kolaylık sağlıyor ancak vekaletnamenin içeriğine dikkat edilmeli. Teslim ve ibra yetkilerinin vekaletname kapsamında olmadığından emin olun

Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı’nın gayrimenkul hukuku alanında uzman ortağı Serkan Gül, tüketicileri tapu tesliminde müteahhid e vekaletname verirken dikkatli olmaya çağırdı. Uygulamaya bakıldığında, zaman zaman, müteahhitlere tapu teslimi işlemlerinin tamamlanması için tüketiciler tarafından vekâletname verildiğinin görüldüğünü belirten Gül, “Uygulamada vekâletname verilmesi tüketiciler için kolaylık sağlamakta ise de verilecek vekâletnamenin içeriği konusunda dikkatli olmak gerekir. Vekâletnamelerin kapsamında teslim yetkisi ve yükleniciyi ibra yetkisi verildiği görülmektedir. Bu tür yetkilerin vekâletname kapsamında olmadığından emin olmak uygun olacaktır” dedi.

İbra etmek, tüketicinin yüklenicinin sözleşmesel yükümlülüklerini yerine getirdiğini kabul etmesi ve yükleniciye karşı herhangi bir talebi olmadığını ifade eden bir yazılı beyanda bulunması anlamına geliyor. Bir başka ifade ile kavram, ‘satın aldığım üründen memnunum, sizden bir talebim olmayacak’ demek.

Teslim tutanağı eksiksiz okunmalı

Emlakjet okuyucuları için bu alanda önemli noktalara dikkat çeken Gül, tüketicilerin yeterince inceleme yapmadan taşınmaz teslim tutanaklarını imzaladıklarına işaret etti. Gül, “Teslim tutanaklarının, taşınmazda görülen herhangi bir ayıba istinaden çekince konulmadan bu şekilde imzalanması, tüketicilerin ileride bazı haklarını kullanmalarını da engelleyecektir. Bu sebeple, satın alınacak bir bağımsız bölümün mimari projesine uygun yapılıp yapılmadığı, mevzuata herhangi bir aykırılığının olup olmadığı hususlarının tüketiciler tarafından dikkatlice denetlenmesi, sonradan doğabilecek zararların engellemesi yönünden önem arz etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.


Emlakjet Haber- Nihal Yuvacan