TOKİ kentsel dönüşümde 125 bin konuta ulaştı

Geçen yıl ürettiği 65 bin sosyal konutun % 25’ini kentsel dönüşüm kapsamında üreten TOKİ, bu alanda 54 vilayette 125 bin konuta ulaştı. İdare’nin hedefi kentsel dönüşümün, sosyal konut üretiminde % 40’lık pay alması

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca ( TOKİ ) şimdiye kadar 54 vilayette 125 alanda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 125 bin konut yapıldı. Uşak, Niğde, Çankırı, Samsun, Rize gibi illerde son 2,5 yıldır kentsel dönüşümü önceliklendirdiklerini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Kısa vadede hedefimiz konut üretiminde kentsel dönüşümün yüzde 40 olması. Geçmişte bu oran yüzde 15 civarındaydı. Geçen yıl ürettiğimiz 65 bin sosyal konutun yüzde 25'i kentsel dönüşüm kapsamında yapıldı" dedi.

2023 hedefi 1 milyon 200 bin sosyal konut

Turan, bu yıl 65 bin rakamını aşmayı amaçladıklarını belirterek, "Haziran sonuna kadar olan ihale tarihlerimizi aldık, şimdiye kadar 35 bin konut rakamına ulaştık. Yıl sonuna geldiğimizde yaklaşık 65-70 bin rakamına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Turan, 65 bin konutun Türkiye'de bu alanda yapılan üretimin yaklaşık yüzde 10'u olduğunu, 2023'te 1 milyon 200 bin konut rakamına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Hangi illerin konuta ihtiyacı var?

Türkiye'de özellikle bazı illerin konuta ihtiyacı olduğunu, Gaziantep , Manisa, Denizli, İzmir ve Şanlıurfa'nın bu kentler arasında yer aldığını belirten Turan, bu illerde büyük ölçekli projeler in sürdüğünü kaydetti. Turan, yoğun talebin bulunduğu yerlerde 5-6 bin konutluk kasabalar inşa ettiklerini dile getirdi.

Terörden zarar gören illerde de aktif

Terörden zarar gören il ve ilçelerin inşasında aktif rol aldıklarını vurgulayan Turan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Doğu ve Güneydoğu'da terörden zarar gören illerde yapılması için 22 bin konut bildirildi. Bunun 16-17 binine başladık. 4-5 bin konut da oradaki arazi, plan sorunlarının çözümünü bekliyor. Bu sorunlar çözüldükçe konut inşası devam edecek" diye konuştu.

Emlakjet Haber