Türk Müteahhitler Rusya'ya Dönüyor

Rusya'nın 2008 Global Krizi'nden etkilenmesi sonucu Türk müteahhitler, Kuzey Afrika pazarına yönelmiş ve en çok iş yaptıkları Rusya'dan çekilmişlerdi.

Libya'da yaşanan olaylar nedeniyle ortaya çıkan siyasi karışıklıklar, Türk müteahhitlerin rotalarını tekrar Rusya'ya çevirmelerine neden oldu. Birleşmiş Milletler'in Libya bölgesine yapmış olduğu müdahale ile yaklaşık 1.2 milyar dolarlık kayıp yaşayan Türk müteahhitlik şirketleri, Libya'daki kayıplarını Rusya'da telafi etmeye çalışacak. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren yaptığı açıklamada, Rusya'nın 2014 Soçi Olimpiyatları, 2018 Dünya Futbol Şampiyonası ve 2013'te Kazan Üniversite Olimpiyatları'nı almasından dolayı 400 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu söyleyerek Türk müteahhitlerinin tekrar Rusya pazarına yöneldiğini belirtti.

Hedef 100 milyar dolar

2010 yılında 23 milyar dolarlık iş hacmine ulaştıklarını belirten Eren, 2015 yılı için hedefledikleri rakamın 50 milyar dolar olduğunu söyledi. 2010 yıl sonu itibariyle yurtdışında 187.6 milyar dolar değerinde birçok proje gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Eren, 2022 Dünya Kupası'nın yapılacağı Katar'ın 170, Kuveyt'in ise  150 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıklamaları üzerine bu pazarlara da yöneleceklerini belirtti. TMB Başkan Yardımcısı Emin Sazak da önümüzdeki 10 yıllık hedeflerinin yurtiçi ve yurdışı pazarda 100'er milyar dolarlık ciro olduğunu söyledi.

Gül: “Amaç Afrika'nın gelişmesi ve kalkınmasına katkı sağlamak”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yatırımların Afrika kıtasına kaymasına yönelik yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen yatırımların  ekonomik ve ticari kaygılar gütmediğini belirtti. Afrika'nın gelişimi ve kalkınmasında entegre bir politika izlediklerini söyleyen Gül, Afrika'da 2003 yılı ticari hacmin 5 milyar dolar seviyesinde olmasına rağmen bugün 16 milyar dolara ulaştığını vurguladı.