Türkiye Deprem Haritası için geri sayım başladı

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu’nun 29 Aralık 2017’de aldığı kararlar yayımlandı. Bu kararlar ışığında oluşturulan “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” Resmi Gazete’ye gönderilecek. Ayrıca “2018-2023 Afet Yönetimi Strateji ve Eylem Planı” hazırlanacak ve Yüksek Kurul tarafından onaylanacak. Türkiye’nin deprem açısından riskli alanlarını gözler önüne seren “Türkiye Deprem Haritası” ise, Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak

29 Aralık 2017’de Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın başkanlığında toplanan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunun aldığı kararlar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu çalışmalar ışığında hazırlanan “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” de onaylanarak yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderilecek. Ayrıca, Türkiye’de il il, ilçe ilçe her bölgenin kaçıncı deprem bölgesi olduğunu öğrenmenin mümkün olacağı “Türkiye Deprem Haritası ” da Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak. 29 Aralık’taki toplantının ardından konuşan Akdağ, haritanın teknolojinin son imkanlarıyla hazırlanmış çok detaylı bir çalışma olduğunu belirtmişti.

Kurulun aldığı kararlar neleri getiriyor?

1. Deprem sigortası nın yaygınlaştırılmasını sağlayacak mevzuat ve çalışmalar gerçekleştirilecek.

2. Afet ve acil durumlarda sivil savunma hizmeti verebilecek sertifikalı gönüllü sayısıyla ilk yardım eğitimi almış kişi sayısının artması için çalışmalar yürütülecek.

3. Toplumun afete hazırlanması için eğitimler etkin bir şekilde devam edecek. Eğitimlerin önce ve sonrasında farkındalık ve davranış ölçümleri yapılacak.

4. 2018 yılı içinde farklı afet konularını da ele alan veya bölgesel amaçlı Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplantıları yapılacak; bunlara ilişkin al çalışma grupları oluşturularak rapor ve sunumlar hazırlanacak.

5. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla “2018-2023 Afet Yönetimi Strateji ve Eylem Planı” hazırlanacak ve Yüksek Kurul tarafından onaylanacak.

6. 2015 yılı Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunda alınan kararlara ilişkin bir ilerleme raporu hazırlanarak AFAD Başkanlığı’nca üyelere takdim edilecek.

7. Depremde riski azaltacak yapı stoğu dönüşümünün yapılması için mevzuatın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, gerekli finansman kaynakları oluşturulacak.

8. AFAD Başkanlığı moderatörlüğünde çeşitli illerde uygulanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin artması için gerekli kaynağın elde edilmesi için Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın bütçelendirme çalışmalarında öncelik sağlanacak.

9. Afetlere müdahale için oluşturulan her bir hizmet grubunun kapasite planlamaları nicelik ve nitelik olarak netleştirilecek ve her yıl incelenecek. İl özel idareleri ve büyükşehir belediyeleri tarafından ayrılması gereken bütçelerin bu tip projeler kullanılması hususunda gerekli hasasiyetin gösterilmesi sağlanacak.

10. Afet yönetiminin etkinliğinin sağlanması için Jandarma Entegre Muharebe ve Bilgi Sistemi’nin (JEMUS) altyapısı AFAD Başkanlığı’nın kullanımına açılacak.

11. Orman ve Su işleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından özellikle kırsal alanlarda görülenler başta olmak üzere yangınlar için yeni bir strateji ve eylem planı oluşturulacak. Süreci yine AFAD Başkanlığı koordine edecek.

12. Yeni yönetmelikle AFAD Başkanlığı’nca işletilen bölgesel lojistik depolarına destek olacak il depoları oluşturulacak.

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu’nun görevi nedir?

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu’nun görevi, afet ve acil durumlarla ilgili hazırlanan plan, program ve raporları onaylamak. Kurul; Başbakan veya görevlendirdiği yardımcısının başkanlığında toplanıyor ve Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Maliye, Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik, Sağlık, Ulaştırma, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Orman ve Su İşleri bakanlarından oluşuyor. Kurul toplantılarına ilgili bakan, kurum ve kuruluşi sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile konuyla ilgili uzman isimler çağırılıyor. Yılda en az 2 kez toplanan Kurul, Kurul Başkanının isteği üzerine de toplanabiliyor.