Yabancıya bina satışını % 30’a varan indirim tetikler

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de bugün merkezi iş alanlarında % 10-12 getiri aradığını belirten Servotel Corporation’ın Yönetici Ortağı Ayla Heyfegil, “Yabancı yatırımcılara bina, plaza gibi toplu yapılan satışlarda döviz bazlı fiyatlarda % 30’a varan bir indirim, getiri oranını yükseltebilir. 2017’de trend bu yöne kayacak” dedi

Global ve siyasi konjonktür nedeniyle konut satışında 2017’de bireysel yabancı yatırımcıların daha az oranda beklendiği gayrimenkul sektörü, yabancı kurumsal yatırımcıyı çekme noktasında da sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bireysel yabancıya konut satışlarında daha düşük cirolu satışların yapılmaya başlandığı sektörde, toplu bina satışlarında ise yabancı yatırımcı fiyat-getiri dengesini Türkiye’de halen yakalayabilmiş değil.

Kemer Country, Kanyon, Sapphire, Bodrum Kempinsky, Levent Loft gibi pek çok projenin ‘geliştirmeden satış yönetimine’ yaşam süresi boyunca entegre gayrimenkul danışmanlığını üstlenen, Eczacıbaşı’dan İş GYO’ya, Çiftçiler’den Kosifler ve Çarmıklı gibi şirketlerin gayrimenkul danışmanlığını yürüten Servotel Corporation’ın Yönetici Ortağı Ayla Heyfegil, yabancı kurumsal yatırımcıların 2017 vizyonunu Emlakjet’ e anlattı.

Yabancılar % 7 getiriyi görmeden girmek istemiyor

Yabancı yatırımcıya yapılan bina satışlarında ürünün geri dönüş süresi ile ürünün fiyatı arasındaki açıklığın önemli bir karar verme kriteri olduğunu hatırlatan Heyfegil, “Yabancı, bugün dünyanın neresinde olursa olsun döviz bazında yüzde 7-8 getiriyi görmediğinde, o malın aslında parasının üzerinde satıldığını düşünüyor. Türkiye gibi riskli ülkelerde bu oran yüzde 10-12’lere kadar çıkıyor. Önceden merkezi iş alanlarında yüzde 7-8 getiriye yabancı ne olursa olsun gelirken, bugün ancak 10-12 olursa gelmeyi tercih ediyorlar. Onu da şu anda bulamıyoruz çünkü fiyatlar belli bir seviyenin üzerinde, o seviyenin biraz hafiflemesi gerekiyor” diye konuştu.

Çin gibi farklı pazarlar da çıkabilir

Yatırımcıların bugün güvenden çok 5 sene sonra yatırımdan çıkarken sağlayacağı kazanca baktığını ifade eden Heyfegil, “Yurtdışına mal satarken dövizle satmak mecburiyeti olması ve fiyatları döviz artışı oranında düşürmenin TL karşılığı etkilememesi nedeniyle bina, plaza, servisli rezidansa dönüşebilir konut bloğu, AVM’ler gibi toplu satışlarda fiyatlarda yüzde 30’a varan oranda bir rahatlama olacağını öngörebiliriz. Böylece toptan alıcılar ve fonlar için getirilerin de 7-8-10 puanları yakalaması mümkün olabilir. Bu takdirde, Ortadoğu’nun yanı sıra Çin, Endonezya veya Hindistan’dan çok farklı pazarlardan da talep gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Arazi toplama eğilimi 2017’de sürer

Heyfegil, yabancı yatırımcıların 2016’daki gibi 2017’de de İstanbul’un yakın çevresindeki Gebze, Yalova gibi bölgelerden arazi toplamaya yöneleceğini, Bodrum cevresi ve Antalya’nın değeri düşmeyecek yerler olacağını belirtti. Dünyada rakiplerine kıyasla İstanbul kadar dinamik olan başka bir şehir olmadığını, tam da bu nedenle işlerin durmasının mümkün olmadığını dile getiren Heyfegil, iç piyasada da Türk tüketicisinin nakitte kalmak yerine konutu yatırım aracı olarak görme eğiliminin her şeye rağmen devam edeceğini sözlerine ekledi.

Emlakjet Haber