Deprem Sigortası Nedir?

Dünyanın yüksek riskli deprem kuşaklarının üzerinde yer alan Türkiye’de, depreme karşı alınması gereken en önemli tedbirlerin başında; taşınmaz mülk sahibi olan herkesin yaptırması gereken DASK-Zorunlu Deprem Sigortası gelir. Olası bir deprem ihtimalinde deprem sonrası meydana gelebilecek her türlü maddi hasarı garanti altına alan bu sigortaya dair işte merak edilen bütün detaylar…

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

Ülkemizde son 1 yıl içerisinde meydana gelen ve sonrasında bizlere maddi manevi büyük kayıplar yaşatan Elazığ ve İzmir depremleri ile birlikte “DASK neden önemli? , Zorunlu Deprem Sigortası Nedir ?” soruları bir kez daha gündeme oturmaya başladı. Türkiye’de Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından 1999 itibariyle sunulan Zorunlu Deprem Sigortası, depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi hasarları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılamayı amaçlayan bir sigorta türüdür. Diğer adıyla DASK olarak da bilinen bu sigortayı yaptırmak yasal olarak zorunludur.

2020 Zorunlu Deprem Sigortası Fiyatı Ne Kadardır?

Zorunlu Deprem Sigortası fiyatları, şehir ve bölgelere göre; binanızın inşa yılına, yapı tarzına ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterdiği gibi zemin ve bölge riski doğrultusunda 1 ile 5 arasında deprem riski açısından derecelendirilen bölgelerde de farklılık göstermektedir. Peki, bu bölgeler için zorunlu deprem sigortası ne kadardır 2020 ? İşte bazı şehirlerin ortalama 100 metrekare için örnek Zorunlu Deprem Sigortası fiyatları;

-Bina İnşa Yılı 1975 ve Öncesi için; İstanbul – 237 TL, Diğer İller – 188 TL,

-Bina İnşa Yılı 1976-1999 için; İstanbul – 230 TL, Diğer İller – 170 TL,

-Bina İnşa Yılı 2000-2006 için; İstanbul – 199 TL, Diğer İller – 131 TL,

-Bina İnşa Yılı 2007-2018 için; İstanbul – 207 TL, Diğer İller – 168 TL,

-Bina İnşa Yılı 2019 ve Sonrası için; İstanbul – 202 TL, Diğer İller – 146 TL’dir.

Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Öncelikle zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası yoktur. Ancak devlet tarafından kişileri sigorta yaptırmaya yönelik birtakım yaptırımlar söz konusudur. Bunlardan en önemlisi taşınmazın DASK olmadan hiçbir şekilde alınıp satılamaması veya kiraya verilmemesidir. Daha sonra ise elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelikleri açtırma hakkınızın olmamasıdır. Zorunlu Deprem Sigortası her ne kadar zorunluluk gibi gösteriliyor olsa da taşınmazı olan her birey için olası bir depreme karşı maddi anlamda evinizi güvence altına alabilecek önemsenmesi gereken bir gerekliliktir.

Gayrimenkulleriniz için yaptırabileceğiniz tüm sigortalar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek için, buradan "Konut Sigortası Yaparak Yazlık Gayrimenkullerinizi Tüm Afetlere Karşı Korumaya Alın" yazımızı okuyabilirsiniz.

0 Takipçi