Devremülk Ne Demek?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen “devremülk ne demek?” sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik

Bazı konutlar (çoğunlukla birden fazla dairesi olan konutlar) yılın belirli zamanlarında farklı kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Bu sisteme devremülk adı verilmektedir. Kısacası devremülk , ortak mülkiyet hakkı veren gayrimenkul tipine denmektedir. Bu tip konutlar genel olarak termal tatil köylerinde ya da yazlıklarda ortaya çıkmaktadır. Bu tip konutlar kesinlikle iş yeri amacı ile kullanılmamalıdır. Devremülk konutlar hem kiralanabilmektedir hem de yılın belirli zamanlarında kullanılmak için satın alınabilir. Satın almayı seçen kişiler bu hakkı tanıdıklarına devredebilir ya da kullandırabilmektedir. Konutun kullanılmadığı vakitlerde kiralama seçeneği daima uygundur. Diğer pek çok konutta söz konusu olduğu gibi, devremülk konutlarda da hak maliki vefat ettiği zaman, mülkü kullanma hakkı varise geçmektedir. Sözleşmede aksi belirtilmediği sürece tüm maliklerin devremülkte eşit süre hakkı vardır ve bu hak en az 15 gün olarak belirlenmiştir. Devremülk tipindeki konutlar ile alakalı işlemler 634 numaralı Kat Mülkiyet Kanunu’nun 59. ve 64. maddesine göre yürütülmektedir. Devremülkler sık sık devretatil konutlar ile karıştırılmaktadır. Devretatil sisteminde söz konusu konut için en az üç yıllık bir sözleşme imzalanır ve en az bir haftalık kullanım hakkı vardır. Bu tip sistemlerde tapuya ihtiyaç yoktur ve yalnızca sözleşme yeterli olmaktadır.

Devremülk İptali Yapılır mı?

Devremülkün satışının gerçekleştirilmesinden sonraki iki hafta içerisinde, alıcı taraf herhangi bir sebep gösterme gereği olmaksızın sözleşmeyi iptal edebilmektedir. Bu durumda, satıcı kişi devremülk bedelini ve borç gösteren tüm belgeleri iptal etmek isteyen alıcı tarafa vermek zorundadır. Devremülk satışının iptali kararını noter aracılığı ile satıcı tarafa bildirmek gerekmektedir.

Devremülk Alışı ve Satışı Nasıl Yapılır?

Devremülk satın alabilmek için satıcı kişi ile devremülk sözleşmesin in imzalanması gerekmektedir. Sözleşmenin içerisinde bulunması gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu konular aşağıdaki listede sıralanmıştır:

-Konutun yılın hangi vakitlerinde kullanılabileceği,

-Devremülke sahip olan kişinin ne tür giderleri karşılamakla yükümlü olduğu,

-Büyük onarım için ayrılacak dönem,

-Bakım masrafları,

-Yöneticilerin seçimi ile hak ve yükümlülükleri,

-Belli başlı eşyaların korunması,

-Ortak kullanım yerler üstündeki hak ve sorumluluklar.

Bu sözleşme, tapu kütüğünün beyanlar kısmına eklenmektedir ve böylelikle tapu kazanılır. Bu tip işlemlere başlamak için T.C. kimlik numarasının olduğu nüfus cüzdanı ya da pasaport ve tapu masraflarının giderildiğini gösteren belge gerekmektedir.

Devremülk sahibi olmak isteyenler için Emlakjet'in birbirinden özel ilanlarına buradan hızlıca ulaşabilir, hayalinizdeki eve sahip olabilirsiniz.