Veraset Nedir?

Veraset, bir kimsenin ölümü sonrasında mevcut mal varlığının kanun önündeki mirasçılarına devredilmesi durumudur. Veraset ilamı nedir, nasıl yapılır? Veraset ilamı süresi ne kadardır? gibi tüm sorularınızın cevaplarını bulabileceğiniz yazımız sizlerle...

Veraset nedir, nasıl yapılır sorusu için oldukça basit bir tanım bulunur. Veraset, aynı zamanda veraset belgesi ya da veraset ilamı diye de geçer. Bu ifade, bir insanın ölümü durumunda, sahip olduğu mirastan hangi kişilerin, ne miktarda bir payla hak sahibi olduğuna işaret eder. Medeni Kanun’un 598. Maddesine göre uygulanır ve bu maddede “mirasçılık belgesi” ifadesiyle geçer. Veraset, basit bir anlamla bir servetin el değiştirmesi demektir. Veraset ilamı, atanmış ya da yasal mirasçıların isteği doğrultusunda yetkili merci tarafından verilen ve mirasçının mirasçılık adını kanıtlamasına ve bu sıfatla tasarrufta bulunmasına kolaylık sağlayan bir evraktır. İşlem için yürütülen dava sonucunda verilecek karar, kişiler arasında kesin bir hüküm oluşturacağı için ilam niteliğindedir. Veraset ilamı, çekişmeli yargı sonucunda alınmış olan bu belgeye denir. Veraset ilamının çıkarılabilmesi için üç ayrı yol bulunur. Bu yollar aşağıdaki listede sıralanmıştır:

-Veraset ilamı ilk olarak sulh hukuk mahkemelerinde çıkarılabilir. Dilekçe yolu ile, mirası bırakan kişinin ölmeden önceki son ikametgâh adresinde yer alan sulh hukuk mahkemesine başvurulur.

-İkinci bir yol olarak noterlerde çıkarılabilir. Mirasçılardan herhangi biri notere başvuru yapar ve noter de nüfus kayıt örneklerini inceler. Böylelikle belge çıkarılır. Bu noktada önemli olan bir adım, ilgili kişilerin nüfus kayıtlarında herhangi bir eksikliğin olmadığından emin olmaktır.

-Son yol ise e-devlet sistemi üzerinden yapılır. Bu uygulama 2018 yılından beri yürürlüktedir. Bu yolun tek kısıtlaması, yalnızca 1990 yılından sonra ölmüş olan kişilerin miraslarının işlenmesidir. Söz konusu kişinin T. C. kimlik numarasının girilmesiyle belge alınabilir.

Veraset İlamı Süresi Ne Kadardır?

Veraset ilamı, ölen kişinin ölüm tarihinden sonraki en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Atanmış olan mirasçılar hak sahipliğine öğrenildiğinden sonraki bir ay içerisinde, hiçbir tarafın itiraz etmemesi durumunda hak sahipliği kesinleşir. Böylelikle mirasçılık belgesine hak kazanırlar. Kalan miras taşınmaz mal ise mirasçıların üç ay içerisinde bu belgeyi çıkarması lazımdır. Bunun sebebi, taşınmaz mal kalan mirasçıların emlak vergisi mükellefi olacak olmalarıdır.

E-Devlet Veraset İlamı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirtildiği gibi, 2018 yılından beri E-Devlet sistemi üzerinden veraset ilamı işlemleri yapılabilmektedir. Veraset ilamı sorgulamak için, siteye giriş yaptıktan sonra arama kısmına “veraset ilamı sorgulama” yazın. Bunun sonucunda çıkan pencerede miras bırakan kişinin T. C. kimlik numarasının girileceği yer görülecektir. Bu işlemi de tamamladıktan sonra veraset ilamını sorgulayabilirsiniz.

Tapu alırken karşılaşabileceğiniz pek çok sorun vardır. Bunlardan birisi olan şerh durumu hakkında daha fazla bilgi alabilmek için buradan "Tapuda Şerh Nedir?" isimli yazımızı okuyabilirsiniz.