Yabancı Konut Satışı Taraflar Türkiye’ye Gelmeden Yapılabilecek

Küresel salgının etkileriyle birlikte konut satışını kolaylaştıracak büyük adımlar atılıyor. Yabancıların Türkiye'den konut alma talebi artık taraflar ülkeye giriş yapmadan da sağlanabilecek. Alım-satım işlemleri için belirli konsolosluklarda oluşturulan temsilcilikler aracılığıyla tamamlanabiliyor. Haberin tüm detayları yazımızda sizleri bekliyor.

Yabancı konut satışı Türkiye ekonomisinde özellikle son yıllarda önemli bir yer kaplamaya başladı. Hatta öyle ki işlerin daha kolay ilerlemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Berlin’de açtığı Tapu ve Kadastro Temsilciliği’ne 10 ülkede daha açmaya karar verdi. Temsilciliklerinin açılması karar verilen bu ülkeler aşağıdaki listede sıralanmıştır:

-Azerbaycan,

-Fransa,

-Belçika,

-Arap ülkeleri.

Bu yolla birlikte alım-satım artık eskisi gibi gayrimenkulün bulunduğu ülkede yapılmak zorunda değil. Böyle bir kolaylığın Türkiye’de gayrimenkul alım-satım akışını artıracağı bekleniyor. Yetkililere göre, bu tip bir gelişmenin ana sebebi pandemiden olabildiğince az hasarla çıkabilmek. Yurtdışına çıkmak zor bir hal almışken bunun gayrimenkul alım-satımını engellememesi emlak sektörü için önemli bir adım. Aynı zamanda ülkeye döviz kazandırıyor olması da ayrı bir avantaj sağlıyor. Yabancı ülkelerden gayrimenkul satışı ile birlikte farklı yatırımların yapılması da dolayısıyla bekleniyor. Bu gelişmeyle birlikte Orta Doğu haricinde Asya ve Afrika ülkeleri de Türkiye’yi potansiyel bir alışveriş tarafı olarak görmeye başlayacak.

Yabancı Konut Satışı 2020 Durumu

Yabancı konut satışı 2020 yılının son yarısında yükselişe geçti. Ocak ve Ekim arası dönemde yapılan gayrimenkul satışları, 2019’un aynı dönemlerine nazaran %13,2 azaldı ve 31.423’e ulaştı. Alım-satımı yapılan gayrimenkullerin yarısından fazlası İstanbul ve Antalya illerinde gerçekleştirildi. Antalya’nın ardından Ankara, Bursa ve Manisa izledi. Yapılan ilk satış biri, iki taraf arasında Türkiye’de bulunan Berlin Başkonsolosluğu sayesinde yapıldı. Bir tanesi Antalya’nın Kaş bölgesinde yaşayan iki İngiliz vatandaşı arasında bu aktarım 22 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşti. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin verilerine göre sadece ekim ayında yabancı taraflara 5.258 adet konut satılmıştır. ABD ve İngiltere’den gelen alıcıların da neredeyse iki katına çıktığı gözlemleniyor. Ekim ayının verilerine göre en çok konutu Iraklılar almış durumda. Iraklıları İranlılar, Ruslar, Afganlar ve Kazaklar izliyor. Yıl boyunca olan verilere göre ise başı İranlar çekerken Azerilerin de katkısı göze çarpıyor.

Yabancıya Konut Satışı Gelir Vergisi Nasıldır?

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması bu noktada yardımcı olmaktadır. Merkezi Türkiye’de bulunup yurtdışında çalışan Türk vatandaşları hariç, en az altı aydır yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları elde ettikleri kazanç üzerinden vergilendirilecektir. Bu kişiler dar mükellefiyet adı altında vergilerini ödeyecektir. Bu vatandaşlar arasından Türkiye’ye kesin dönüş yapanlar ve en az altı aydır Türkiye’de oturan vatandaşlar tam mükellefiyet esnasına göre vergilerini verecektir. Kazancın elde edilmesinden sonraki 15 gün içerisinde vergi verilmesi gerekmektedir.

Bu konu üzerinde daha fazla bilgi edinmek için internet üzerinde kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır. Bu konuya benzer yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.