Gemlik’te 50 bin kişiyi fay hattından kurtaran karar!

Gemlik’te 17 Ağustos 1999 depreminden önce inşa edilen 10.000 konutun, KHK ile belirlenen 380 hektarlık denize nazır, kayalık bir alanda yeniden inşa edileceği açıklandı. Böylece 50.000 vatandaş, zeminin büyük kısmı balçık olan aktif fay hattı bölgesinde yaşamak zorunda kalmayacak. İnşaatlar ise bu yıl başlayacak

Bursa'nın ilçesi Gemlik’te acilen yenilenmesi gereken 10.000 konut için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile gerekli adım atıldı. 4 yıldır süren çalışmalarla projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğunu, ardından da sürecin başladığını açıklayan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 17 Ağustos 1999 depreminden önce inşa edilen 10.000 konutun KHK ile belirlenen 380 hektarlık denize nazır, kayalık bir alanda yeniden inşa edileceğini açıkladı. Yılmaz böylece 50.000 vatandaşın zeminin büyük kısmı balçık olan aktif fay hattı bölgesinde yaşamak zorunda kalmayacağını dile getirdi.

1.400 konuta 17 binden fazla talep geldi!

1999 depreminden önce yapılan ve çürük olduğu tespit edilen binalarda oturan vatandaş evlerini, belediyenin inşa ettiği yeni konutlar la takas edebilecek. Projede gönüllülük esas alınırken inşaatın başlama tarihi olarak 2018 yılı belirlendi. Bu bölgenin hemen yanı başında 1.400 konutun daha üretildiğini söyleyen Yılmaz; bu konutlara da 17.000’den fazla talep aldıkları bilgisini paylaştı.

Zeytin ağaçlarına zarar verilmeyecek

Anayasa gereği ormanlık alanların daraltılamayacağının altını çizen Yılmaz, bilimsel yönden orman olarak muhafaza edilmesinde fayda görülmeyen, tarım alanına da dönüştürülemeyen alanların konut alanına dönüştürüldüğünü belirtti. Yılmaz ayrıca Hazine’nin, orman yapılmak üzere bir başka bölgede alan vererek takas edeceğini de vurguladı.

KYK neleri getiriyor?

OHAL kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan, Gemlik’le ilgili düzenlemeyi içeren 696 sayılı KHK’da deprem riski altındaki Gemlik’te ilçe sakinlerinin nakledilmesi zorunluluğunun doğduğu; tarım arazisi ne çevrilemeyen alanların orman sınırlarından çıkarılarak Hazine adına tescil edileceği; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tasarrufuna geçeceği belirtiliyor. Bu alanların tespitinden komisyon sorumlu tutulurken tespit sırasında ilan süresi 1 hafta, itiraz süresi ise 1 ay olarak belirlendi. Gemlik bölgesi için iş ve işlem süreçlerini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütecek.

Emlakjet Haber

0 Takipçi