İlk adım atıldı, artık herkes müteahhit olamayacak!

TSE ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), herkesin müteahhit olamayacağı, şeffaf ve tarafsız bir belgelendirme sisteminin kurulacağı bir sistem için ilk adımı attı. İmzaları atılan protokol ile ilerleyen günlerde müteahhitlik kriterleri belirlenecek ve sıkı denetimlerin önü açılacak

Müteahhitlik sektörünün uzun süredir beklediği, gerekliliğinin altı çizilen “Yapım Müteahhitlik İşletmelerinin Yeterlilik Kriterlerinin Belirlenmesi ve Belgelendirilmesi” amacıyla hazırlanan iş birliği protokolü imzalandı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından hazırlanıp yürürlüğe konan protokolle müteahhitlik sektörü sil baştan değişiyor.

TMB'ye bağlı 125 üye var, müteahhitim diyen ise 330 bin kişi

1972 yılından bugüne kadar 115 ülkede 350 milyar dolarlık ciroya sahip 9 bin proje de rol alan Türkiye Müteahhitler Birliği’ne bağlı 125 üye var. Uluslararası inşaat sektörü dergisi olan Engineering News Record’un (ENR) açıkladığı dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde 46 firma ile Çin’den sonra ikinci sıradayız. Bu 46 firmanın 42’si ise Türkiye’deki önemli inşaatların % 80’ini üstleniyor. Buna karşın, Türkiye’de ‘ben müteahhitim’ diyen 330 bin kişinin olması ise sektördeki karmaşayı gözler önüne seriyor.

İNTES, yetkin kişilerle çalışma grubu kuracak

Protokolle beraber İNTES , bu konuda yetkin kişilerle bir çalışma grubu kuracak. Grubun belirlediği müteahhitlik kriterleri yayımlanarak belgelendirme sürecine start verilecek. İNTES Başkanı Celal Koloğlu, bu belgelendirme sürecinin sıkı denetimler eşliğinde ilerletileceğini, sektörün TSE güvencesi altında şeffaf, güvenilir ve tarafsız bir sisteme kavuşacağını dile getirdi. Türkiye’de müteahhitlik kriterlerinin tam olarak tanımlanmamış olmasının herkesi bu sektöre yönlendirdiğini söyleyen Koloğlu, yeterlilik ve lisans gibi belirleyici unsurlar aranmadığı için bugün müteahhit sayısının yüz binlerle ifade edildiğini aktardı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi